Τζέφρι Πάιατ: Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζέφρι Πάιατ: Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Η συμμετοχή των ΗΠΑ στην περσινή ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα με περισσότερες από 55 αμερικανικές εταιρείες έφερε σε νέο επίπεδο τη συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας.

Πιο αισιόδοξος από ποτέ για την προοπτική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, κατά την παρουσίαση της αμερικανικής συμμετοχής στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Η συμμετοχή των ΗΠΑ στη περσινή ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα με περισσότερες από 55 αμερικανικές εταιρείες έφερε σε νέο επίπεδο τη συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας και ανανέωσε το ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Πάιατ.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στο να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ακόμη ο Αμερικανός πρέσβης προσθέτοντας ότι η φετινή παρουσία των ΗΠΑ θα επικεντρωθεί στη μεταφορά της αμερικανικής εμπειρίας σε διάφορους τομείς όπως ο κλάδος ενέργειας και ΑΠΕ, τεχνολογίας και καινοτομίας αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας. Για αυτό φέτος οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στο ειδικό περίπτερο ψηφιακής διακυβέρνησης διοργανώνοντας έναν κύκλο ομιλιών και παρουσιάσεων υπό τον τίτλο: «USA @ TIF - Talks & Events».

Σημείωσε ακόμη πως η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να χτίσει πάνω στη θετική συγκυρία για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της ενέργειας. «Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναδειχθεί ως ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα project που υποστηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν στον τουρισμό, στις ΑΠΕ, στον αγροτικό τομέα καθώς και στην διάχυση της καινοτομίας που παράγεται στις ΗΠΑ στις ελληνικές επιχειρήσεις. Στάθηκε επίσης στις δράσεις που αναλαμβάνει και η Πρεσβεία για την ενδυνάμωση των start ups, στις οποίες διαβλέπει σημαντικές δυνατότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, η νέα κυβέρνηση μπορεί να πετύχει γρήγορες νίκες, όπως η επένδυση στο Ελληνικό. Μάλιστα, δήλωσε ικανοποιημένος που στον διαγωνισμό για την άδεια καζίνο συμμετέχουν δυο αμερικανικές εταιρείες (οι εταιρείες Ηard Rock και Mohegan), οι οποίες έχουν δεσμευθεί να επενδύσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Όπως αποκάλυψε, στη συνέχεια, ο κ. Πάιατ «αυτός και ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιράζονται τη βούληση να προχωρήσουν νέες επενδύσεις στην Ελλάδα», γνωστοποιώντας πως ο ίδιος εργάζεται για να έρθουν στη χώρα μας νέα αμερικανικά κεφάλαια και νέες εταιρείες. «Οι ευκαιρίες στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ καλύτερες απ' ότι είναι σήμερα», τόνισε.

Μιλώντας για το περίπτερο ψηφιακής διακυβέρνησης, ο υφυπουργός Γρηγόρης Ζαριφόπουλος δήλωσε ότι η ΔΕΘ είναι το εμπορικό παράθυρο της χώρας προς τον κόσμο προσθέτοντας πως το παράθυρο αυτό είναι και ψηφιακό. Σημείωσε ότι η πρωτοβουλία Digital Greece θα παρουσιάσει start-up επιχειρήσεις, δομές υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και φορείς χρηματοδότησης και μέσα από εργαστήρια, ομιλίες και συζητήσεις που θα πραγματοποιήσουν, θα αναδείξουν τις τάσεις και τις ευκαιρίες στο ελληνικό οικοσύστημα.

Ο Νίκος Μπακατσέλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, μέσα από την ισχυρή συμμετοχή τους στη ΔΕΘ, αλλά και στην πρόθεση των αμερικανικών κεφαλαίων να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι που χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί βασικό ζητούμενο στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider