Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα χάσει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα χάσει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019
«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% πρέπει να αναθεωρηθεί και να μειωθεί», εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Σήμα κινδύνου» πως η Ελλάδα θα μπορούσε να χάσει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 απέστειλε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

«Η Ελλάδα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2,9% φέτος, έναντι του στόχου για 3,5% που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές», φέρεται να δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο επενδυτικού φόρουμ που διοργανώθηκε στην Αθήνα.

«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% πρέπει να αναθεωρηθεί και να μειωθεί», εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας και προειδοποίησε πως «η διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη».

«Η ελληνική οικονομία από το 2010 μέχρι σήμερα έχει επιτύχει μια άνευ προηγουμένου διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας και την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, ενώ η οικονομική ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει, αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν υποτονικοί. Παρ’ όλα αυτά, η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, ενώ σημαντικοί κίνδυνοι προέρχονται τόσο από το εσωτερικό περιβάλλον που σχετίζονται με την οπισθοδρόμηση των μεταρρυθμίσεων ή και την ακύρωσή τους, όσο και από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας λόγω του εντεινόμενου εμπορικού προστατευτισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων», προειδοποίησε νωρίτερα ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο 2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece.

Όπως εξήγησε, προκειμένου να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να διασφαλιστεί η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης, απαιτείται προώθηση και όχι αναστολή και κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις και θα υποβοηθήσει τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο, εξωστρεφές πρότυπο, με υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Το επενδυτικό κενό μπορεί στην περίπτωση αυτή να καλυφθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και με ρεαλιστικούς ρυθμούς επενδύσεων, εφόσον οι επενδύσεις επικεντρωθούν στους πλέον παραγωγικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας. Για το σκοπό αυτό, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, είναι επιτακτική ανάγκη στο προσεχές διάστημα να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες περιορίστηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις καθώς αυτές ενθαρρύνουν την ανάληψη πρόσθετων ιδιωτικών επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider