Τα τέσσερα ανοικτά μέτωπα της οικονομίας μετά την κάλπη

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα τέσσερα ανοικτά μέτωπα της οικονομίας μετά την κάλπη
Με μεγάλη αγωνία περιμένουν τα αποτελέσματα της κάλπης τραπεζίτες, επιχειρηματίες αλλά και τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ, καθώς από Δευτέρα τους περιμένουν μια σειρά από ανοικτά και καυτά μέτωπα.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr τραπεζίτες αλλά και παράγοντες της αγοράς, το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής θα είναι κομβικό για μια σειρά από εκκρεμότητες που υπάρχουν τόσο σε μακροποικονομικό επίπεδο όσο και στις επιχειρήσεις.

Το πρώτο θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η έκδοση νέου, επταετούς ομολόγου, η οποία είχε προγραμματιστεί για το Μάιο αλλά «πήγε πίσω» λόγω της αρνητικής συγκυρίας και της αύξησης των spreads.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τον κύκλο των εκδόσεων κρατικού χρέους για το 2019 και να πιστοποιήσει την έξοδο της χώρας στις αγορές, όμως από τη μία η διεθνής οικονομική συγκυρία και από την άλλη η αρνητική αντιμετώπιση στο πακέτο παροχών Τσίπρα «πάγωσαν» την προσπάθεια.

Έτσι, αν οι αγορές υποδεχθούν θετικά τα αποτελέσματα της Κυριακής και τα spreads των ελληνικών ομολόγων πέσουν, θα ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία της έκδοσης. Αν από την άλλη το μήνυμα της κάλπης ερμηνευθεί αρνητικά από τις αγορές, ο σχεδιασμός θα μείνει εκ νέου στις καλένδες.

Αντίστοιχα, συνυφασμένη με την πορεία των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων αναμένεται να είναι η προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς για την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή συνδυάζεται με την αναμενόμενη ανακοίνωση του ντιλ της Τράπεζας Πειραιώς για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας.

Ιδανικά, η διοίκηση της Πειραιώς θα ήθελε να εκμεταλλευθεί και αυτή τη θετική συγκυρία (αν υπάρξει) προκειμένου και αυτή να βγει στις αγορές και να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Ένα ακόμη ανοικτό ζήτημα, το οποίο θα ξεκαθαρίσει μετά τις Ευρωεκλογές είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η σχετική προθεσμία του διαγωνισμού λήγει στις 28 Μαΐου και –μολονότι δεν υπάρχει άμεσος συσχετισμός με την ημερομηνία των εκλογών- η χρονική συγκυρία είναι πολύ κοντινή.

Επιπλέον ανοικτό ζήτημα, με έντονο πολιτικό συμβολισμό είναι αυτό του Ελληνικού. Κυβερνητική επιθυμία είναι ξεκάθαρα να μπορέσει να εγκαινιαστεί το έργο, έστω και τυπικά, πριν τις βουλευτικές εκλογές, ώστε να αξιοποιηθεί και πολιτικά. Ο εμβληματικός χαρακτήρας του Ελληνικού θα δώσει ένα επιπλέον επικοινωνιακό όπλο στην κυβέρνηση, εφόσον βέβαια προχωρήσει, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα είναι ένα ακόμη έργο που «κόλλησε» επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, τραπεζίτες αλλά και στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μετά τις κάλπες της Κυριακής θα δημιουργηθεί ένα νέο, πιο ξεκάθαρο τοπίο, με βάση το οποίο θα κινηθούν οι εξελίξεις στα σημερινά, ανοικτά μέτωπα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider