Ντράγκι: Σε σκοτεινό δωμάτιο, προχωράς με μικρά βήματα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι: Σε σκοτεινό δωμάτιο, προχωράς με μικρά βήματα
Επιβράδυνση της ανάπτυξης «βλέπει» η ΕΚΤ για την επόμενη τριετία, γεγονός που την ωθεί σε ενίσχυση της υποστηρικτικής πολιτικής της. Για το 2020 μεταθέτει την αύξηση επιτοκίων.

Να αιφνιδιάσει ακόμη μια φορά –ευχάριστα- τις αγορές κατόρθωσε ο Μάριο Ντράγκι, και το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοινώνοντας νέο γύρο φθηνών δανείων προς τις τράπεζες και μετάθεση της αύξησης των επιτοκίων για το 2020.

«Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο προχωράς με μικρά βήματα, δεν τρέχεις», είπε χαρακτηριστικά επικεφαλής της ΕΚΤ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σήμερα, Πέμπτη. Στη βάση των αποφάσεων αυτών βρίσκεται η επιδείνωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη την επόμενη τριετία, και κυρίως για το 2019, οι οποίες διαμορφώνονται αισθητά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου 2018.

Όπως δήλωσε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, η εξασθένηση της δυναμικής της οικονομίας οδηγεί σε επιβράδυνση της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης το τρέχον έτος να αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω. Το κλίμα επιβαρύνει ο προστατευτισμός και άλλοι παράγοντες, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

rates

Συγκεκριμένα, η εκτίμηση για το 2019 μειώθηκε από το 1,7% στο 1,1%, για το 2020 από 1,7% στο 1,6% και για το 2021 παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,5%. Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ αναπροσάρμοσε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό χαμηλότερα, σε 1,2% από 1,6% το 2019, σε 1,5% από 1,7% το 2020 και σε 1,6% από 1,8% το 2021. Ο κ. Ντράγκι, πάντως, τόνισε ότι η Ευρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, αν και βραδύτερης.

Ο βασικός λόγος που έλαβε την απόφαση της ενίσχυσης των υποστηρικτικών μέτρων η ΕΚΤ είναι η ανησυχία για τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα στην Ευρωζώνη όσον αφορά στις πιστώσεις, αφού θα λήξουν οι πράξεις του προγράμματος TLTRO και παράλληλα θα εκπνέουν και τα ομόλογα. «Στις αποφάσεις μας υπάρχει αιρεσιμότητα, καθώς το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να ενεργήσει όπου και όταν χρειαστεί», διαμήνυσε ο «Σούπερ Μάριο».

Σημείωσε δε ότι οι αποφάσεις του δ.σ. ήταν ομόφωνες, «γεγονός που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για τη συνοχή του, δεδομένης της πολυπλοκότητας αυτών των αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Σημαντικές απώλειες της τάξης του 0,56% καταγράφει στις 16:30 (ώρα Ελλάδος) το ευρώ, στον απόηχο της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ενώ πτωτικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπό τη σκιά των δυσοίωνων προβλέψεων για την ανάπτυξη του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider