Ανανεώνει τις πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης η ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανανεώνει τις πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης η ΕΚΤ
Την έναρξη τρίτου γύρου φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (TLTRO-III) ανακοίνωσε η ΕΚΤ για να διασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες και ομαλή μετάβαση στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

Νέα μέτρα υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα, Πέμπτη, με σκοπό να διατηρήσει τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών.

Επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, η ΕΚΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη νέου γύρου μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης (TLTRO-III) τον προσεχή Σεπτέμβρο, ο οποίος θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2021, με καθεμιά εκ των πράξεων να έχει διετή διάρκεια.

«Οι εν λόγω νέες πράξεις θα συμβάλλουν στη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης και θα εξασφαλίσουν ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Όπως εξηγεί, οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται έως το 30% του υπολοίπου επιλέξιμων δανείων με βάση τα στοιχεία στις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση μέσω των «φθηνών» εργαλείων της ΕΚΤ και παραμένει -σε ελάχιστο βαθμό πια- εξαρτημένη από τον ακριβό ELA. Ο λόγος είναι η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η οποία δεν εμπίπτει στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Διευκρινίζεται δε ότι οι πράξεις χρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα εξακολουθούν να διενεργούνται μέσω διαγωνισμών σταθερού επιτοκίου, για όσο χρειαστεί και τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2021.

Μια άλλη σημαντική μεταβολή είναι η μετάθεση του διαστήματος διατήρησης αμετάβλητων των επιτοκίων έως το τέλος του 2019, από το καλοκαίρι του 2019 που ήταν η προηγούμενη θέση της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα:

1. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

2. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider