«Κληρώνει» στο ΣτΕ για τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κληρώνει» στο ΣτΕ για τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί την Παρασκευή η περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας των δημοσίων  υπαλλήλων.

Την οριστική απόφαση για την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ κ.λπ. θα λάβει την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι το Στ' Τμήμα έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ με σειρά αποφάσεων.

Λόγω της αντισυνταγματικότητας παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα αποφανθεί εάν είναι συνταγματικές ή όχι οι περικοπές των τριών εν λόγω επιδομάτων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των συμβούλων Επικρατείας, οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με τον νόμο 4093/201 2 αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο η Ολομέλεια να επαναλάβει το σκεπτικό της απόφασης του ΣΤ΄ Τμήματος, κρίνοντας ταυτόχρονα περιορισμένη την αναδρομικότητα μόνο σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε μπαράζ εκατοντάδων χιλιάδων αγωγών εργαζομένων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος που θα επωμιστούν αλλά και την ταλαιπωρία.

Από την πλευρά τους η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας ταυτόχρονα και την κρίση τσυ ΣτΕ για τις διατάξεις του νόμου Κατρουγκαλου, η οποία άλλωστε θα καθορίσει και το εύρος της αναδρομικότητας των περικοπών.

Αν θα είναι δηλαδή από τη δημοσίευση της απόφασης του Ιουνίου του 2015 (για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές) και μέχρι σήμερα, ή μέχρι τον Μάιο του 2016 όταν δηλαδή μπήκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρουγκαλου (αναδρομικά δηλαδή ενός έτους).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider