Επιτάχυνση του σχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια» θέλουν οι θεσμοί

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτάχυνση του σχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια» θέλουν οι θεσμοί
Οι θεσμοί θεωρούν πως το ιταλικό μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει και στην περίπτωση της Ελλάδος.

Δυσαρεστημένοι για την πρόοδο που έχει συντελεστεί έως σήμερα στο ζήτημα της παροχής εγγυήσεων μέσω ειδικού σχήματος (Asset Protection Scheme) για τις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων είναι οι θεσμοί, καθώς διαπιστώνουν πως πολλά από τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν δική τους ατζέντα και δεν συμβάλλουν εποικοδομητικά στην εξεύρεση λύσης.

Οι θεσμοί θεωρούν λειτουργικό το asset protection scheme που προωθούν το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ, καθώς πιστεύουν πως το ιταλικό μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει και στην περίπτωση της Ελλάδος.

Ωστόσο, στις επαφές τους με τις ελληνικές τράπεζες έχουν διαπιστώσει πως δεν προσεγγίζουν όλες οι τραπεζικές διοικήσεις με τον ίδιο ενθουσιασμό την συγκεκριμένη λύση.

Παράλληλα, απορία προκαλεί στους θεσμούς το γεγονός ότι στους επενδυτές παρουσιάζονται δύο διαθέσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, εκείνη του ASP και εκείνη της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι δανειστές θεωρούν ότι αυτό μπερδεύει τους επενδυτές, καθώς δεν ξέρουν τις πραγματικές προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του insider.gr μόνο μία ελληνική τράπεζα υποστηρίζει το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο πάντως δεν αποτελεί το βασικό σενάριο εργασίας ούτε για την κυβέρνηση ούτε για τους θεσμούς.

Σε σχέση με το χρόνο νομοθέτησης των διατάξεων για το asset protection scheme οι θεσμοί αποδέχονται τις κυβερνητικές εκτιμήσεις ότι όλα θα μπορούσα να τρέξουν πολύ γρήγορα, ειδικά από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία για το κόστος παροχής εγγυήσεων.

Ωστόσο, αυτό που θορυβεί τους θεσμούς είναι η εκτίμηση τόσο του ΤΧΣ όσο και κάποιων τραπεζών πως ακόμη κι αν ψηφιστεί ο νόμος θα απαιτηθούν περίπου 9 μήνες προκειμένου να διαμορφωθούν τα σχετικά χαρτοφυλάκια δανείων που θα τιτλοποιηθούν και θα περιβληθούν με την κρατική εγγύηση. Αυτός είναι ο μέσος χρόνος για όλες τις τράπεζες, καθώς κάποιες τράπεζες εκτιμάται πως θα είναι νωρίτερα έτοιμες.

Σε κάθε περίπτωση, οι θεσμοί έχουν γίνει αποδέκτες πιέσεων από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών προκειμένου, η όποια λύση να είναι σχετικά φθηνή για τα πιστωτικά ιδρύματα. Αυτό όμως δεν μπορούν να το αποφασίσουν οι θεσμοί, καθώς είναι απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου -που παρέχει την εγγύηση - και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα κρίνει εάν η στήριξη αποτελεί κρατική ενίσχυση ή όχι.

Εμμέσως πάντως οι θεσμοί έχουν περάσει το μήνυμα τόσο στην ΕΕΤ, όσο και στις τραπεζικές διοικήσεις μεμονωμένα, πως πρέπει να επιταχύνουν και να βελτιώσουν τα επίπεδα συνεργασίας με την κυβέρνηση και το ΤΧΣ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider