Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι

Στη Δικαιοσύνη σκοπεύουν να προσφύγουν μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση διάταξης που δίνει «ανάσα» στο Ταμείο τους, παρέχοντας τη δυνατότητα στους «νέους» ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών B. Aλεξανδρής, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Στασινός και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης, με κοινή επιστολή τους προς φορείς της κυβέρνησης και την τρόικα, απαιτούν την άμεση απόσυρση διάταξης του πολυνομοσχέδιου με τα προαπαιτούμενα, που συζητείται αυτήν την εβδομάδα και καταργεί ισχύουσα ρύθμιση του ασφαλιστικού.

Συγκεκριμένα ζητούν να μην καταργηθεί η δυνατότητα που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους «νέους» (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπάγονται σε κατώτερη κατηγορία ασφάλισης. Χαρακτηριστικά παραθέτουν απολογιστικά επιβεβαιωμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του 2015, η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης μόνο για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών Μηχανικών, έχει αποφέρει επιπλέον έσοδα της τάξης των 9.203.454 ευρώ (αύξηση 13,8%). Επίσης σε σχέση πάντα με το δεύτερο εξάμηνο του 2014, επιπλέον 7.286 περισσότεροι μηχανικοί (αύξηση 21,70%) μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, η ρύθμιση αφορά περίπου 6.000 δικηγόρους, 20.000 μηχανικούς και 7.000 γιατρούς.

Επισημαίνεται ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών, δηλαδή τα πραγματοποιήσιμα έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, κυμαίνεται από 48% στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, ως 73% στο ΕΤΑΑ/ΤΑΝ. Τυχόν κατάργηση της ισχύουσας πρόβλεψης, θα οδηγήσει σε μείωση της εισπραξιμότητας και επομένως σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα για το ΕΤΑΑ.

Σύμφωνα με τους Προέδρους των τριών φορέων, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη καταργείται για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, παραμένει όμως σε ισχύ για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που επίσης είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, όπως ακριβώς και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι ιατροί, γεγονός που αποτελεί περίπτωση άνισης μεταχείρισης και διάκρισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider