Τερματίζει την Ποσοτική Χαλάρωση η ΕΚΤ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τερματίζει την Ποσοτική Χαλάρωση η ΕΚΤ
Τέλος εποχής για το φθηνό χρήμα στην Ευρωζώνη σηματοδοτεί η σημερινή -προαναγγελθείσα- απόφαση της κεντρικής τράπεζας. Αμετάβλητα διατηρούνται τα επιτόκια.

Σε τερματισμό των έκτακτων κινήτρων ρευστότητας προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως είχε προαναγγείλει μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.

«Όσον αφορά στα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής, οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα λήξουν τον Δεκέμβριο», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε προ ολίγου.

Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα διαμηνύει ενισχυμένες ενδείξεις (forward guidance) για συνέχιση των επανεπενδύσεων των καταβολών κεφαλαίου που πραγματοποιούνται για τους τίτλους που ωριμάζουν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού (APP) για παρατεταμένη χρονική περίοδο και μετά την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, η οποία σημειωτέον αναμένεται να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρ του 2019.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα. Ειδικότερα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0%, όπως επίσης αμετάβλητα παρέμειναν και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στο 0,25%) και τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (στο -0,40%), αντίστοιχα.

Στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι, για την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. «Ο Ντράγκι θα πρέπει να υπογραμμίσει τον παροδικό χαρακτήρα της εξασθένησης αυτής, υποδεικνύοντας την εξέλιξη των μισθών ως πηγή αισιοδοξίας για τόνωση του πληθωρισμού», αναφέρει σε σημείωμά της προς τους επενδυτές η BofA Merrill Lynch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider