Με υποβάθμιση απειλεί τις οκτώ μεγαλύτερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, λόγω της μείωσης των προσδοκιών για χορήγηση κρατικής στήριξης, εάν αυτό απαιτηθεί στην περίπτωση εμφάνισης μιας νέας κρίσης.

Ειδικότερα, στο στόχαστρο του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης μπήκαν οι JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon και State Street. Η Standard & Poor’s έθεσε ήδη στον προθάλαμο υποβάθμισης τις αξιολογήσεις των αμερικανικών κολοσσών, ανακοινώνοντας την τοποθέτησή τους σε καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές προοπτικές (negative credit watch). Η ετυμηγορία της Standard & Poor’s θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Η απόφασή μας να θέσουμε σε καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές προοπτικές τις αξιολογήσεις των οκτώ ισχυρότερων αμερικανικών τραπεζών αντανακλά την πεποίθησή μας πως είναι απίθανη η χορήγηση κρατικής βοήθειας, λόγω των μεγάλων αλλαγών που προωθούνται σε όρους νομοθεσίας και ρυθμιστικού πλαισίου», τονίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης.