Η χρήση του Facebook εν ώρα εργασίας αποτελεί πολλές φορές σημείο τριβής μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Για τους 100.000 υπαλλήλους της Royal Bank of Scotland (RBS), ωστόσο, το Facebook όχι μόνο επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται.

H RBS έγινε η πρώτη τράπεζα παγκοσμίως που θα χρησιμοποιήσει την υπηρεσία του Facebook για μεγάλες επιχειρήσεις, το Facebook at Work. Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία του δημοφιλούς μέσου δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες της να έχουν πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές του Facebook μόνο που οι επαγγελματικοί τους λογαριασμοί διαχωρίζονται από τα προσωπικά τους προφίλ. Επίσης οι πληροφορίες που θα μοιράζονται οι υπάλληλοι της τράπεζας θα είναι προσβάσιμες μόνο από άλλους χρήστες εντός του δικτύου της τράπεζας.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι την υπηρεσία θα χρησιμοποιούν αρχικά 30.000 υπάλληλοι της, ενώ μέχρι το τέλος του 2016 θα η χρήση της θα επεκταθεί στο σύνολο του προσωπικού της, περίπου 100.000 άτομα.

Με την υπηρεσία Facebook at Work, η τεχνολογική εταιρεία-κολοσσός ελπίζει να μπει δυναμικά στον τομέα της επαγγελματικής δικτύωσης και online συνεργασίας ανταγωνιζόμενη άλλες μεγάλες εταιρείες όπως το LinkedIn, τη Google και την ΙΒΜ.

To Facebook at Work ουσιαστικά δημιουργεί για κάθε εταιρεία ένα μικρό κοινωνικό δίκτυο «μέσα» στο κοινωνικό δίκτυο του Facebook με λογαριασμούς που είναι εμφανής μόνο σε άλλους λογαριασμούς που ανήκουν σε αυτό το εσωτερικό δίκτυο. Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι μιας εταιρείας που έχει Facebook at Work μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις εφαρμογές του δημοφιλούς δικτύου χωρίς να ανησυχούν για διαρροή ευαίσθητων δεδομένων.

Η εν λόγω υπηρεσία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και σύμφωνα με τη Facebook χρησιμοποιείται ήδη από 300 εταιρείες.