Παρίσι: Αποφάσισαν να «σώσουν» τον πλανήτη 195 χώρες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παρίσι: Αποφάσισαν να «σώσουν» τον πλανήτη 195 χώρες

Στην υιοθέτηση της ιστορικής συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή προχώρησαν όλες οι εμπλεκόμενες χώρες στο Παρίσι, μετά δύο εβδομάδες εντατικών διαβουλεύσεων.

Οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (COP21) ενέκριναν τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προβλέπει, μεταξύ άλλων, περιορισμό στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050. Επίσης, οι χώρες του Βορρά θα χορηγήσουν 100 δισ. δολάρια σε χώρες του Νότου για τις πολιτικές τους σχετικά με το κλίμα.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που δεσμεύει όλες τις χώρες στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, είναι μια συμφωνία εν μέρει δεσμευτική και εν μέρει εθελοντικού χαρακτήρα για τις χώρες.

Όλο το τελικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που έχει σκοπό να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, υποβλήθηκε το πρωί του Σαββάτου στους αντιπροσώπους 195 χωρών που συγκεντρώθηκαν κοντά στο Παρίσι από τον πρόεδρο της COP21 και υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Laurent Fabius, ο οποίος εμφανίστηκε πολύ συγκινημένος.

«Είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, σε σύνοδο της ολομέλειας, με σπασμένη φωνή και στο όριο των δακρύων. Νωρίτερα ευχαρίστησε τον προκάτοχό του στην προεδρία, Manuel Pulgar Vidal, προκαλώντας ομοβροντία χειροκροτημάτων.

Ο κ. Fabius ανέφερε ότι το σχέδιο συμφωνίας φιλοδοξεί να μειώσει την υπερθέρμανση «πέρα από τους δύο βαθμούς Κελσίου» στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου ενώ χαρακτήρισε το σχέδιο «δίκαιο, βιώσιμο, δυναμικό, ισορροπημένο και νομικά δεσμευτικό».

Επιπλέον συμπλήρωσε ότι τα 100 δισ. δολάρια που έχει δεσμευθεί να παράσχει ο Βορράς στον Νότο «θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο μετά το 2020, οπότε θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που αναμένεται να επισφραγιστεί σήμερα στο Παρίσι. Eνας νέος ποσοτικός στόχος πρέπει να οριστεί το αργότερο το 2025».

Οι αντιπρόσωποι συνεδρίαζαν από τις 30 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο του Μπουρζέ (βορειοανατολικό παρισινό προάστιο) με στόχο να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για να περιοριστεί η απορρύθμιση του κλίματος που έχει καταστροφικές συνέπειες. Η Διάσκεψη, προγραμματίζονταν να λήξει την Παρασκευή αλλά οι διαβουλεύσεις παρατάθηκαν για μια ακόμα ημέρα προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται ιστορική αφού τα σημαντικότερα ζητήματα που έπρεπε να διευθετηθούν απασχολούσαν τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα για περισσότερα από 20 χρόνια. Να υπενθυμίσουμε πως τα κυριότερα εκ των σημείων τριβής ήταν κατά πόσο θα πρέπει οι πλουσιότερες χώρες να χρηματοδοτήσουν τα φτωχότερα κράτη για τη μείωση των εκπομπών, και κατά πόσο θα πρέπει όλες οι χώρες συλλογικά να μειώσουν τη ρύπανση άνθρακα, ώστε να αποτραπεί η επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Για απόφαση – στροφή κάνουν λόγο οι ΜΚΟ

Θετικά αποτιμούν τη συμφωνία οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, κάνοντας λόγο για ουσιώδη «στροφή». Σύμφωνα με την Greenpeace, η συμφωνία της Συνόδου στέλνει στην «άσχημη πλευρά της ιστορίας» την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, η οποία συνιστά και την κύρια αιτία για την παγκόσμια υπερθέρμανση.

Το ποτήρι είναι γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα, σχολιάζει η World Resources Institute, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη δέσμευση σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων. Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει μηδενικές εκπομπές αερίων το β’ μισό του αιώνα. Πριν από δύο χρόνια ήταν ακόμη μια ουτοπία, τονίζει ενδεικτικά.

Τη δέσμευση για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 - 1,5 βαθμούς Κελσίου χαιρετίζει από την πλευρά της, η WWF, ενώ η Fondation Nicolas Hulot ζητά την άμεση επίτευξη του στόχου, πριν από το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι μοιράστηκαν τις επιδοτήσεις - Δείτε online τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων 

Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς ανακατεύεται η τράπουλα στα έργα και ορόσημα - Στο τραπέζι οι εναλλακτικές

Υπεράκτια αιολικά: Αγνοείται το Εθνικό Πρόγραμμα – Τρία κέρδη αν η Ελλάδα μπει στον επενδυτικό «χάρτη»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider