Επαναφέρει τη βίζα για τούρκους πολίτες η Ρωσία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επαναφέρει τη βίζα για τούρκους πολίτες η Ρωσία

Τραβάει κι άλλο το σκοινί η Ρωσία στις ήδη τεταμένες σχέσεις της με την Τουρκία, μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Sergei Lavrov, ότι η Μόσχα σκοπεύει να προχωρήσει σε αναστολή του καθεστώτος μετακίνησης χωρίς βίζα στη Ρωσία για τους τούρκους πολίτες.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον σύρο ομόλογό του Walid al-Moualem στη Μόσχα, ο κ. Lavrov άφησε αιχμές για το ρόλο της Τουρκίας στην τρομοκρατία, δηλώνοντας ότι η Ρωσία έχει αμφιβολίες κατά πόσο η Τουρκία έχει πραγματική πρόθεση να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

«Εγείρονται συνεχώς ερωτήματα σχετικά με τη δραστηριότητα της Άγκυρας και την πραγματική της δέσμευση να καταστείλει την τρομοκρατία», δήλωσε ο ρώσος ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με τον σύρο υπουργό Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan είχε προειδοποιήσει το Κρεμλίνο να μην «παίζει με τη φωτιά», αμφισβητώντας τις συνθήκες κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία, τονίζοντας πάντως ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί την επιδείνωση των σχέσεών της με τη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα προχωρήσει σε στρατιωτικά αντίποινα για την κατάρριψη του αεροσκάφους της από τη νοτοϊκή Τουρκία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Δούμας, Sergei Naryshkin, οξύνοντας ακόμη περισσότερο τα πνεύματα.

Σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο ρουμανικό τηλεοπτικό σταθμό Digi24, ο Naryshkin χαρακτήρισε την κατάρριψη του μαχητικού ως «φόνο εκ προμελέτης των στρατιωτών μας και αυτή η πράξη δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη».

«Γνωρίζουμε ποιος το έπραξε και πρέπει να δικαστεί. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει απάντηση από τη ρωσική πλευρά, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Εκτός από αυτό, όμως, η Ρωσία έχει δικαίωμα να προβεί σε στρατιωτικά αντίποινα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ήπιους τόνους κινήθηκαν οι δηλώσεις του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ στη Συρία, Staffan de Mistura, ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους κοντά στα σύνορα με τη Συρία επιδεινώνει την προσπάθεια ειρήνευσης στη χώρα. «Σίγουρα δεν βοηθάει... το πιθανότερο είναι ότι θα περιπλέξει τα πράγματα», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider