Ήρθε η ώρα της κρίσης για τον Νετανιάχου

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήρθε η ώρα της κρίσης για τον Νετανιάχου
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που τον φέρνει πρώτο στις κάλπες αλλά αδύναμο να σχηματίσει κυβέρνηση και με την αντιπολίτευση να έχει μπει σε ένα σκληρό παζάρι ανταλλαγών και δεσμεύσεων για το άμεσο πολιτικό μέλλον του Ισραήλ, ο ισχυρός άνδρας της ισραηλινής πολιτικής μπαίνει σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου ως κατηγορούμενος.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που τον φέρνει πρώτο στις κάλπες αλλά αδύναμο να σχηματίσει κυβέρνηση και με την αντιπολίτευση να έχει μπει σε ένα σκληρό παζάρι ανταλλαγών και δεσμεύσεων για το άμεσο πολιτικό μέλλον του Ισραήλ, ο ισχυρός άνδρας της ισραηλινής πολιτικής μπαίνει σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου ως κατηγορούμενος.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγορείται εδώ και 2 χρόνια για διαφθορά και οι κατηγορίες αυτές -μαζί με άλλους παράγοντες- έχουν οδηγήσει το κράτος του Ισραήλ σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση, στην οποία έχουν γίνει 4 εκλογικές αναμετρήσεις και το ενδεχόμενο μιας πέμπτης στο άμεσο μέλλον είναι το πιο πιθανό σενάριο. Σε όλες, βέβαια, τις αναμετρήσεις αυτές ο Νετανιάχου απολαμβάνει εκλογικής πρωτιάς.

Σήμερα, εκτός από την ακροαματική διαδικασία που ξεκινά με μερικούς βασικούς μάρτυρες, έχουμε και το άμεσο πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου υπό κρίση. Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων θα συναντηθούν το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν για να του επιδόσουν την απόφασή τους, για το αν ο Νετανιάχου θα παραμείνει πρωθυπουργός μετά τις αδιέξοδες εκλογές του περασμένου μήνα ή αν η κεντρική πολιτική του Ισραήλ αλλάζει σελίδα.

Ο εισαγγελέας Λιάτ Μπεν-Άρι αναμένεται να ξεκινήσει την πολύκροτη δίκη εκθέτοντας τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Νετανιάχου και η ακροαματική διαδικασία ξεκινά με τον πρώτο βασικό μάρτυρα, τον πρώην αρχισυντάκτη του ειδησεογραφικού σάιτ Walla, Ιλάν Γεσούα.

Συνοπτικά, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχουν κωδικοποιηθεί σε τρεις υποθέσεις: Την υπόθεση 1000, την υπόθεση 2000 και την υπόθεση 4000, με την τελευταία να είναι η σοβαρότερη.

Η υπόθεση 1000, είναι και η πιο γενική και αφορά δώρα που έχει λάβει κατά καιρούς ο Νετανιάχου και η σύζυγός του από πλούσιους φίλους και επιχειρηματίες, τα οποία δεν είχαν μέχρι πρότινος καταγραφεί και εντάσσονται στο φάσμα της δωροδοκίας.

Η υπόθεση 2000 εμπεριέχει μια σειρά από ηχογραφημένες συνομιλίες στις οποίες ο Νετανιάχου συνομιλεί με τον Άρνον Μοζές, πρόεδρο του μιντιακού ομίλου Yedioth Ahronoth, του μεγαλύτερου στο Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων οι Νετανιάχου και Μοζές φαίνεται να συζητούν φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα ευνοηθεί ο Μοζές έναντι του ανταγωνισμού.

Η πιο σοβαρή από τις 3, η υπόθεση 4000 εμπλέκει τον Νετανιάχου με την μεγαλύτερη ισραηλινή εταιρεία τηλεπικοινωνιών, την Μπεζέκ (Bezeq). Ο Νετανιάχου, την εποχή που ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Επικοινωνιών (2014-2017) φαίνεται να επηρέασε την ρυθμιστική αρχή του Υπουργείου και να δημιούργησε ένα «ευνοϊκό» επενδυτικό περιβάλλον για την Μπεζέκ και τον διευθύνοντα σύμβουλό της τον κο. Σαούλ Έλοβιτς. Σε αντάλλαγμα, ο κος. Έλοβιτς έθεσε το βασικό ειδησεογραφικό σάιτ της Μπεζέκ, το Γουάλα, στην υπηρεσία του … image making του Νετανιάχου. Ο Εισαγγελέας κατηγορεί την οικογένεια Έλοβιτς για δωροδοκία και απάτη, κατηγορίες που μοιράζεται και ο Νετανιάχου μαζί με την κατάχρηση δημοσίου αξιώματος και του δημοσίου συμφέροντος.

Οι χειρισμοί της δίκης εκθέτουν τον Νετανιάχου

Οι δικηγόροι της πλευράς Νετανιάχου, προσπαθούν από την αρχή να καθυστερήσουν τη δίκη. Αυτό που έχουν καταφέρει ως τώρα είναι να μπορέσει να φύγει μετά από την έναρξη της διαδικασίας και την απαγγελία των κατηγοριών. Άρα, δεν θα είναι στην αίθουσα όταν θα έρθει ο βασικός μάρτυρας για την πρώτη κατάθεση. Μέχρι την Παρασκευή, η νομική ομάδα του Νετανιάχου πίεζε ώστε να μην υποχρεωθεί να είναι παρόντας στη δίκη ο πρωθυπουργός, αλλά αυτό το αίτημα απορρίφθηκε. Η πολύκροτη δίκη περιλαμβάνει εκατοντάδες εξετάσεις μαρτύρων και διασταυρούμενες εξετάσεις και αναμένεται να διαρκέσει ως και πέντε χρόνια.

AP Photo/Ariel Schalit

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider