Τζόνσον: Πιο θανατηφόρος και πιο μεταδοτικός ο μεταλλαγμένος κορoνοϊός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζόνσον: Πιο θανατηφόρος και πιο μεταδοτικός ο μεταλλαγμένος κορoνοϊός

Ενδείξεις ότι η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι, πέραν του ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα, φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή –η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία– ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πάντως ότι με βάση όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα παραμένουν αποτελεσματικά τόσο για την παλιά όσο και για τη νέα παραλλαγή.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς εξήγησε ότι το στέλεχος μεταδίδεται κατά 30% έως 70% πιο γρήγορα σε όλες τις ηλικίες.

Πρόσθεσε ότι μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων για τους πολίτες άνω των 60 ετών που διαγνώστηκαν θετικοί με το νέο στέλεχος δείχνει πως 13 ή 14 φορείς ανά 1.000 πεθαίνουν. Η αντίστοιχη αναλογία για το αρχικό στέλεχος του ιού είναι 10 θάνατοι ανά 1.000 φορείς.

Ο σερ Πάτρικ πρόσθεσε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επαληθευτεί αυτή η αυξημένη θνησιμότητα, λέγοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία «δεν είναι ισχυρά».

Συμπλήρωσε πάντως ότι τα εμβόλια που έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται κατά της νόσου φαίνεται πως είναι εξίσου αποτελεσματικά έναντι και του βρετανικού στελέχους.

Παραδέχθηκε, αντίθετα, ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider