Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ
«Λευκός καπνός» για τον ευρωπαϊκό προυπολογισμό 2021-2027, και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Εξέλιξη που συνοδεύεται από την αύξηση και επέκταση του PEPP από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Λευκός καπνός» βγήκε από τη Σύνοδο Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε, μέσω του λογιασμού του στο Twitter, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Έχουμε συμφωνία για τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε την εφαρμογή τους και να αναστηλώσουμε τις οικονομίες μας. Το ιστορικό πακέτο ανάκαμψης θα δώσει ώθηση τόσο στην πράσινη όσο και στην ψηφιακή μας μετάβαση» ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η υπαναχώρηση της Ουγγαρία και της Πολωνίας για το κράτος δικαίου ήρθε σαν συνέπεια των ασφυκτικών πιέσεων που άσκησε η γερμανίδα Καγκελάριος και επικεφαλής της γερμανικής εξάμηνης προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Άνγκέλα Μέρκελ. Η πίεση τις τελευταίες ημέρες, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr πέρασε μέσα από την άμεση απειλή «αυτονόμησης» του Ταμείου Ανάκαμψης από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, που θα άφηνε εκτός χορηγήσεων από το Ταμείο τις δύο χώρες. Ενδεικτικά η Πολωνία θα έχανε περισσότερα από 60 δισ. ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου, όπως και η Ουγγαρία.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε νωρίτερα ότι «υπάρχει ένας συμβιβασμός, ο οποίος είναι αποδεκτός για τη Γερμανία και πληροί τις προϋποθέσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, επομένως, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει νίκη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να εγκρίνουν τα έγγραφα... ομόφωνα».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε: Προϋπολογισμό, Ταμείο Ανάκαμψης και μηχανισμό αιρεσιμότητας σχετικά με το κράτος δικαίου εγκρίθηκαν ομόφωνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider