«Σφίγγει» ο διπλωματικός κλοιός γύρω από την Άγκυρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σφίγγει» ο διπλωματικός κλοιός γύρω από την Άγκυρα
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της τουρκικής παραβατικότητας.

Την ώρα που του Ορούτς Ρέϊς πλέει για όγδοη συνεχόμενη μέρα στο χώρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να ζητά αποκλιμάκωση από την Άγκυρα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη αύριο με θέμα τις εκλογές στη Λευκορωσία.

Σήμερα, ο Νίκος Δένδιας ταξιδεύει στην Κύπρο για συζητήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκ Χριστοδουλίδη. Οι δύο Υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της τουρκικής παραβατικότητας, με έμφαση στον συντονισμό ενεργειών και δράσεων σε όλα τα επίπεδα για αντιμετώπισή της. Νωρίτερα το πρωί ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον κ. Χριστοδουλίδη, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και θα αφορά τις εξελίξεις στην Λευκορωσία, ο Πρωθυπουργός θα έχει πιθανότατα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στον οποίο και θα θέσει υπόψιν σχετική παρέμβαση που ο ίδιος προτίθεται να κάνει αναφορικά με την Τουρκική επιθετικότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Θα είναι η δεύτερη ελληνική παρέμβαση μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, αφού προηγήθηκε αυτή του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την περασμένη Παρασκευή.

Στο μεταξύ έντονες πιέσεις προς την Άγκυρα για αποκλιμάκωση της έντασης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο ασκούν Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Το μήνυμα αυτό μετέφερε προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά την προχθεσινή συνάντηση τους. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να ρίξει στην Ελλάδα την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λέγοντας ότι η Ελλάδα κάνει “μαύρη προπαγάνδα” στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντως με επιβεβαιωμένες πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα φέρει για κύρωση στη Βουλή τις συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλλασίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μπλοκάροντας επί της ουσίας το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Χθες την συμφωνία με την Ελλάδα επικύρωσε το αιγυπτιακό κοινοβούλιο.

Επιστολή προς την εφημερίδα Times, στην οποία καταδικάζουν τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο, αποστέλλουν 25 προσωπικότητες της Βρετανίας.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider