Κλιματική Αλλαγή: Αγωγή κατά της κυβέρνησης της Αυστραλίας υπέβαλε φοιτήτρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιματική Αλλαγή: Αγωγή κατά της κυβέρνησης της Αυστραλίας υπέβαλε φοιτήτρια
Η χώρα συνεισφέρει μόνο το 1,3% των εκπομπών άνθρακα στον κόσμο, αλλά είναι δεύτερη σε εκπομπές ακολουθώντας  τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια 23χρονη φοιτήτρια υπέβαλε αγωγή κατά της κυβέρνησης της Αυστραλίας ισχυριζόμενη ότι δεν κατάφερε να αποκαλύψει κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή για τους επενδυτές στα κρατικά ομόλογα της χώρας.

Η Kathleen O’Donnell ισχυρίζεται ότι οι επενδυτές που αγοράζουν ομόλογα κυβέρνησης της Αυστραλίας πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή που ενδέχεται να δυσκολεύουν την Αυστραλία να εξοφλήσει το χρέος της.

Η αντιδικία έρχεται εν μέσω μιας παγκόσμιας έκκλησης για «πράσινη» ανάκαμψη μετά την πανδημία και στο πλαίσιο αυτό, πολλοί μεγάλοι διαχειριστές επενδύσεων δεσμεύονται για καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 σε όλο τους το χαρτοφυλάκιο.

Η κλιματική αλλαγή έχει αναδειχθεί εδώ και καιρό σε μείζον ζήτημα στην Αυστραλία, από το περασμένο καλοκαίρι, όταν έντονες πυρκαγιές έπληξαν για περίπου τέσσερις μήνες σε μεγάλα μέρη της χώρας, σκοτώνοντας 33 άτομα και εκατομμύρια ζώα.

«Η Αυστραλία είναι ουσιαστικά εκτεθειμένη και ευαίσθητη» σε κινδύνους για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τη δήλωση που κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας στην πολιτεία Βικτώρια.

«Συνεπώς, αυτοί οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί για την απόφαση ενός επενδυτή να διαπραγματεύεται ομόλογα της Αυστραλίας και, δεύτερον, ένας επενδυτής δικαιούται να ενημερωθεί για αυτούς τους κινδύνους», αναφέρει η αγωγή.

Η Αυστραλία έχει πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια (428 δισεκατομμύρια δολάρια) κρατικών ομολόγων σε έκδοση, απολαμβάνοντας μια πολυπόθητη βαθμολογία «AAA» και από τους τρεις μεγάλους οργανισμούς αξιολόγησης.

Η χώρα συνεισφέρει μόνο το 1,3% των εκπομπών άνθρακα στον κόσμο, αλλά είναι δεύτερη σε εκπομπές ακολουθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η O'Donnell ζητά από την κυβέρνηση να δηλώσει ότι παραβίασε το καθήκον της γνωστοποίησης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση γνώριζε την αγωγή και ανέφερε ότι «οι νόμιμοι εκπρόσωποι εξετάζουν το θέμα. Όσον αφορά στις τρέχουσες δικαστικές διαδικασίες, η κυβέρνηση δεν θα κάνει κανένα σχόλιο ».

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider