Ήταν 23 Ιουνίου του 2016 όταν οι Βρετανοί προκάλεσαν παγκόσμιο «σεισμό», αποφασίζοντας στο κρίσιμο τότε δημοψήφισμα την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τέσσερα χρόνια μετά, το Brexit συνεχίζει να στοιχειώνει τη Βρετανία και δη τις βρετανικές μετοχές», γράφει σήμερα το Bloomberg, πραγματοποιώντας έναν μίνι απολογισμό της τετραετίας που πέρασε για το βρετανικό χρηματιστήριο.

Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πως κάθε χρόνο από το 2016 μέχρι και σήμερα, οι βρετανικές μετοχές υπο-αποδίδουν έναντι των διεθνών μετοχών. Κι ενώ δεν έφτανε η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα που συνδέεται με το Brexit, οι Βρετανοί έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και την οικονομική «ζημιά» που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

«Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 300 ετών, λόγω κορονοϊού», γράφει το Bloomberg.

Τι «βλέπουν» οι αναλυτές

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Citigroup υποβάθμισε σε underweight τις βρετανικές μετοχές, ενώ για τους managers και επενδυτές που συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα της Bank of America, η βρετανική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει η λιγότερο προτιμώμενη για τους διαχειριστές πλούτου στον πλανήτη.

Πολλά θα εξαρτηθούν βεβαίως και από το ύφος της εμπορικής συμφωνίας στην οποία θα καταλήξουν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs, το βασικό σενάριο προβλέπει τη σύναψη μιας «ελαφριάς» εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι τα τέλη του 2020.