«Ασθμαίνει» η κινεζική οικονομία από την επιδημία του κοροναϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ασθμαίνει» η κινεζική οικονομία από την επιδημία του κοροναϊού
Ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό ξεπέρασε τους 1.000 και οι επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία φαίνεται να είναι μεγαλύτερες από τις αρχικές προβλέψεις.

Αυξάνονται ραγδαία οι ανησυχίες ότι οι επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού, επί της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, είναι μεγαλύτερες από τις αρχικές προβλέψεις, καθώς ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 1.000.

Οι εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες να επαναλειτουργήσουν έπειτα από τη παράταση των διακοπών του νέου κινεζικού έτους, ενώ εκατοντάδες κινεζικές επιχειρήσεις θα χρειασθούν δάνεια αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επιβιώσουν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ότι θα αποφευχθούν οι ευρείας κλίμακας απολύσεις, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν σε διαθεσιμότητα ή να απολύουν προσωπικό.

Συγκεκριμένα, η κινεζική εταιρεία Xinchao Media ανακοίνωσε χθες την απολυση 500 μελών του προσωπικού, το ένα τέταρτο των απασχολουμένων, και η αλυσίδα εστιατορίων Xibei ανακοίνωσε ότι έχει δυσκολίες με την πληρωμή των 20.000 εργαζομένων της.

«Η έκρηξη της επιδημίας έχει αλλάξει πλήρως τις δυναμικές της κινεζικής οικονομίας», δηλώνουν αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα προς τους πελάτες υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη για τον τρίμηνο αυτό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η εξάπλωση των κρουσμάτων εκτός της Κίνας «μπορεί να είναι η σπίθα που θα γίνει φωτιά».

«Δεν κινείται τίποτε»

Περισσότερες από 300 κινεζικές εταιρείες αναζητούν έκτακτα τραπεζικά δάνεια ύψους τουλάχιστον 57,4 δισ. γιουάν - 8,2 δισ.δολαρίων για να αντιμετωπίσουν την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι αποκλεισμοί κινεζικών πόλεων και οι διακοπές λειτουργίας εργοστασίων και αλυσίδων τροφοδοσίας.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην εφαρμογή μέτρων για τη σταθεροποίηση της απασχόλησης, επιπλέον της μείωσης των επιτοκίων και των μέτρων στήριξης της οικονομίας για τον περιορισμό της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι τραπεζίτες στην Ασία αντιμετωπίζουν διακοπή διαδικασιών σύναψης συμφωνιών, καθυστερήσεις ή επαναξιολογήσεις εκπλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων και επιβράδυνση στην εισαγωγή νέων εταιριών στο χρηματιστήριο.

«Δεν κινείται τίποτε», δήλωσε από το Χονγκ Κονγκ τραπεζίτης επενδύσεων σε τράπεζα της Wall Street.

Ενώ, την ίδια ώρα η ματαίωση πλήθους πτήσεων, η διατάραξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων και η επιβολή περιορισμών στα σύνορα για την πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημία, είναι αντιπροσωπευτικά του χάους που έχει προκαλέσει ο νέος ιός στην Ασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider