Γεγονός το Brexit: Η Βρετανία έφυγε από την ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεγονός το Brexit: Η Βρετανία έφυγε από την ΕΕ
Brexit ώρα μηδέν. Η Βρετανία αποτελεί και επίσημα παρελθόν από την ΕΕ. Μια νέα περίοδος ξεκινά για την χώρα με τον Τζόνσον να στέλνει μήνυμα στην ΕΕ.

Την πορεία 47 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε η Βρετανία, αποχωρώντας και επίσημα από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Με τυμπανοκρουσίες, σημαίες στους δρόμους αλλά και τους Βρετανούς να εμφανίζονται σε σημαντικό βαθμό διχασμένοι σχετικά με την απόφαση του Brexit, η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ. Σε μία μεγάλη οθόνη που στήθηκε από τους διοργανωτές προβλήθηκε βίντεο με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Βρετανίας ως μέλους της ΕΕ, μέχρι και το Brexit.

Αντίθετα τα συναισθήματα στη Σκωτία

Στη Σκωτία, που αποφάσισε να κρατήσει υψωμένη την σημαία της ΕΕ πάνω από το τοπικό κοινοβούλιο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις «Ανάψτε φως για την Ευρώπη» από υποστηρικτές που επιθυμούν την παραμονή. Συγκεντρωμένο πλήθος βρίσκεται έξω από τη Βουλή, κρατώντας αναμμένα κεριά και πανό με συνθήματα όπως «Το Εδιμβούργο για την Ευρώπη - Για το μέλλον μας στην ΕΕ», θέλοντας να τονίσουν την αντίθεσή τους στην αποχώρηση.

Brexit
Οι Βρετανοί στους δρόμους με σημαίες

Μήνυμα Τζόνσον

Με μήνυμα του του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η έξοδος της Βρετανίας θα οδηγήσει τη χώρα σε πραγματική εθνική ανανέωση.

Συγκεκριμένα ανέφερε «θα ανακαλύψουμε και πάλι τις δυνάμεις μας στη διπλωματία, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εκπαίδευση των γυναικών ή στο ελεύθερο εμπόριο, δυνάμεις που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει εδώ και δεκαετίες. Τη δύναμη της ανεξάρτητης σκέψης και δράσης». Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην ΕΕ λέγοντας πως «η δύναμη δεν βρίσκεται στην απομόνωση».

Brexit
Εντυπωσιακά εφέ έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ - Ο χρόνος μετράει αντίστροφα

Ξεκινάει το «σκληρό παζάρι» με την ΕΕ

Ο Τζόνσον θα ξεκινήσει το σκληρό παζάρι για τους όρους μιας νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, που πιθανώς θα προκαλέσει και εσωτερικούς κλυδωνισμούς στην ίδια του τη χώρα, ανάλογα με τη σκληρότητα αυτών. Παράλληλα, ο Τζόνσον θα προσπαθήσει να αποφύγει μια παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2020 για την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, έχοντας τη δυνατότητα να κάνει παραχωρήσεις χωρίς να έρθει αντιμέτωπος με τους «αντάρτες» του κόμματός του. Παρ'όλα αυτά μακροπρόθεσμα, το μέλλον της βρετανικής οικονομίας προμηνύεται δύσκολο. Οικονομικές μελέτες και αναλύσεις δείχνουν ότι εκτός της ΕΕ, η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί πιο αργά σε πραγματικούς όρους από ό,τι εάν είχε παραμείνει μέλος της.

Κέιτ Σμιθ: Οι ισχυροί δεσμοί Βρετανίας - Ελλάδας θα συνεχιστούν

Τα δικαιώματα των Ελλήνων που ζουν στη Βρετανία είναι διασφαλισμένα και πως η ιστορική σχέση και οι σύγχρονοι δεσμοί των δύο χωρών δεν θα επηρεασθούν από το Brexit, αναφέρει σε οπτικοακουστικό μήνυμά της στα ελληνικά η πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ.

«Με φίλους και εταίρους στο πλευρό μας, όπως την Ελλάδα και τους Έλληνες, ατενίζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Τα προηγούμενα χρόνια στις συζητήσεις μου οι Έλληνες δεν έκρυβαν τη λύπη τους για την απόφαση της Βρετανίας να ακολουθήσει το δρόμο της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρχε πάντα όμως στα λόγια τους ειλικρινής σεβασμός για την λαϊκή εντολή και η πεποίθηση ότι το βάθος της ιστορικής μας φιλίας και ο πλούτος των σύγχρονων δεσμών μας, στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις, τις διαπροσωπικές σχέσεις, δεν θα επηρεάζονταν από την εξέλιξη αυτή. Και βεβαίως συμφωνώ απόλυτα με αυτή την εκτίμηση. Είναι πολλά τα παραδείγματα Ελλήνων που διάλεξαν την Βρετανία για δεύτερο σπίτι τους, που συμμετέχουν και συνεισφέρουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Βρετανίας. Πάνω από 60.000 Έλληνες έχουν ήδη καταγραφεί στη Βρετανία και περιμένουμε πολλούς άλλους. Και βεβαίως τα δικαιώματα τους είναι διασφαλισμένα. Και περίπου 40 με 45 χιλιάδες Βρετανοί έχουν χτίσει τη ζωή τους στην Ελλάδα και συμβάλλουν ενεργά στον τόπο τους. Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, η Βρετανία ετοιμάζεται για ένα νέο, συναρπαστικό ταξίδι. Είμαστε έτοιμοι, είμαστε αποφασισμένοι. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού ως ισότιμα κυρίαρχα κράτη με το βλέμμα στραμμένο σε όλο τον κόσμο και με μια σχέση στενή, φιλική και εποικοδομητική με την Ευρώπη για ένα καλύτερο, ακόμη πιο δυναμικό μέλλον για όλους μας» αναφέρει η Κέιτ Σμιθ στο μήνυμά της που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider