Ανοίγει τις πύλες του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει τις πύλες του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
Πλήθος ηχηρών ονομάτων αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο μεγάλο ραντεβού στο Νταβός.

Σήμερα ανοίγουν οι πύλες της κορυφαίας διοργάνωσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 24η Ιανουαρίου.

Στο καθιερωμένο τους ετήσιο «ραντεβού» στην επέτειο της 50ης Συνόδου στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, θα δώσουν το «παρών» ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής σκηνής, με την κλιματική αλλαγή και τη ψυχική υγεία να βρίσκονται ψηλά στην «ατζέντα».

Το κλίμα ο μεγαλύτερος κίνδυνος της δεκαετίας

Η οικονομική και πολιτική πόλωση αναμένεται να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020, ωστόσο οι μεγάλες απειλές αναμένεται να προκύψουν από την ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης Global Risks (Παγκόσμιοι Κίνδυνοι) που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενόψει της έναρξης των εργασιών του την ερχόμενη εβδομάδα.

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ζητήθηκε η ιεράρχηση των κορυφαίων κινδύνων που απειλούν τον πλανήτη. Για πρώτη φορά στα 10 χρόνια που εκδίδεται η εν λόγω μελέτη και οι πέντε κίνδυνοι που προέκυψαν από τους συμμετέχοντες, έχουν όλοι να κάνουν με το περιβάλλον. Ξεκινούν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από την παρέμβαση του ανθρώπινου στοιχείου και μπορούν να φτάσουν στις μεγάλες φυσικές καταστροφές από σεισμούς και τσουνάμι. Αυτοί χαρακτηρίζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το 2020. Για την επόμενη δεκαετία, ως κορυφαίος κίνδυνος χαρακτηρίζεται η αποτυχία συγκράτησης και διαχείρισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

«Ηχηρές» παρουσίες

Πλήθος ηχηρών ονομάτων αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο μεγάλο ραντεβού στο Νταβός.

Από την 34χρονη πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, τη νεότερη πρωθυπουργό του κόσμου, μέχρι την Κριστίν Λαγκάρντ, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της ΕΚΤ και από την 17χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, μέχρι τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αποδεικνύεται πως η λίστα των συμμετεχόντων είναι μεγάλη. Και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα…

Στο Νταβός δίνουν ραντεβού ορισμένα από τα πιο γνώριμα πρόσωπα του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι, όπως ο Τζορτζ Σόρος, αλλά και πρόσωπα έξω από τα… καθιερωμένα, όπως η Ινδή ηθοποιός και πρέσβειρα ψυχικής υγείας, Ντιπίκα Παντούκον.

«Φρούριο» το Νταβός με 5.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς

Μαχητικά αεριωθούμενα, χερσαία αμυντικά συστήματα και ραντάρ συγκαταλέγονται στα μέτρα προστασίας που έχουν λάβει οι αρχές για την προστασία των περίπου 3.000 συμμετεχόντων στο φόρουμ, έγινε σήμερα γνωστό από την ελβετική αστυνομία.

«Διάφοροι άνθρωποι στον κόσμο βρίσκονται υπό μεγάλη απειλή, εάν μπορείς να το πεις κι έτσι, και όπου και αν εμφανιστούν, τους αξίζουν τα ανάλογα μέτρα ασφαλείας» εξήγησε ο Γουόλτερ Σλέγκελ, ο περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι αρχές.

«Για την ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ πρέπει να αναπτυχθεί μια σημαντική ομάδα» επισήμανε ο Σλέγκελ. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παραστεί αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στο Νταβός.

Ξεπερνά τα 9 εκατ. δολάρια το κόστος για την ασφάλεια

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, μέχρι στιγμής το κόστος για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του 2020 αναμένεται να φτάσει περί τα 9,35 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του CNBC, το 1/4 του κόστους θα καλυφθεί από το ταμείο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, άλλο 1/4 καλύπτεται από την Περιφέρεια του Γκριζόν, την Περιφέρεια στην οποία ανήκει το Νταβός.

Το 1/8 του κόστους καλύπτει το δημοτικό διαμέρισμα του Νταβός και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας πληρώνει σχεδόν το 1/3 του κόστους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider