Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη
Τι δηλώνει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

«H Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να αποστείλει στρατεύματα, εάν τελικά ισχύσει η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη», προειδοποίησε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε:

«Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες, για παράδειγμα στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της Ε.Ε.».

«Στην ειδική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατέστη πολύ σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, o οποίος ζήτησε επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε επιφορτιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη να το εφαρμόσουμε. Στην πραγματικότητα, το εμπάργκο όπλων είναι αναποτελεσματικό, κανείς δεν ελέγχει εκεί οτιδήποτε», όπως είπε.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική επέκρινε μεν την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Λιβύη, πρόσθεσε όμως ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφεραν τουλάχιστον να προετοιμάσουν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εχθρικών μερών στη Λιβύη. Αυτή είναι μια δυνητικά καλή είδηση για τον λαό της Λιβύης, αλλά δεν είναι απαραίτητα η επιβεβαίωση της μεγάλης επιρροής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, είναι σημαντικό η διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα σε αυτή τη διαδικασία», κατέληξε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ε.Ε.

Χαφτάρ σε Πούτιν: «Αγαπητέ φίλε ευχαριστώ»

Ο Διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού(ΛΕΣ), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, σε επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζει την υποστήριξή του στην ρωσική πρωτοβουλία για την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών για την Λιβύη στην Μόσχα, ανακοίνωσε η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου, δημοσιοποιώντας το πλήρες κείμενο της επιστολής.

Παράλληλα ο στρατάρχης Χάφταρ, ο οποίος αποκαλεί τον πρόεδρο Πούτιν «αγαπητό του φίλο», αποδέχεται πρόταση του Ρώσου προέδρου να επισκεφθεί την Μόσχα για να συνεχίσει τον διάλογο που άρχισε.

Η επιστολή του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Β.Πούτιν, αγαπητέ μου φίλε!

Σας εκφράζω προσωπικά την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση για τις προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Λιβύη.

Σας ευχαριστώ και εκφράζω την πλήρη υποστήριξή μου στην ρωσική πρωτοβουλία για την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Μόσχα, οι οποίες πρέπει να φέρουν την ειρήνη στην Λιβύη. Επιβεβαιώνω ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την πρότασή σας να επισκεφθούμε την Ρωσική Ομοσπονδία για να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκίνησε.

Δεχθείτε την βαθιά μας ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας»

Ερντογάν: «Ο Χαφτάρ δεν είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύει ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ θα συμφωνήσει τελικά σε εκεχειρία, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε:

«Η αλήθεια είναι πως δεν διαβάζω τους σκοτεινούς ανθρώπους. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης. Χθες συνέχισαν να βομβαρδίζουν την Τρίπολη. Θα τα δούμε όλα στο Βερολίνο. Θα δούμε τί θα κάνουν μετά από 1-2 μέρες, έπειτα από αυτά που θα πουν στο Βερολίνο. Δίνω ιδιαίτερη σημασία στις επόμενες ημέρες, την Κυριακή, τη Δευτέρα, την Τρίτη, την Τετάρτη. Εύχομαι να κρατήσουν το λόγο που θα δώσουν. Διαφορετικά εμείς θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε φυσικά».

Επικοινωνία Πούτιν – Μέρκελ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συζήτησαν για την επικείμενη Διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου.

«Με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Συζητήθηκαν διάφορες πλευρές, οι οποίες σχετίζονται με την διεθνή Διάσκεψη για την Λιβύη, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider