Η έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «καίει» τον Τραμπ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «καίει» τον Τραμπ
Για ανάμειξη ξένης χώρας για την διευκόλυνση της επανεκλογής του κάνει λόγο η έκθεση της Επιτροπής για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μία έκθεση 300 σελίδων η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πως καταχράστηκε την εξουσία.

«Η έρευνα έδειξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ, αυτοπροσώπως και με τη μεσολάβηση παραγόντων εντός και εκτός της κυβέρνησης, επιδίωξε την ανάμειξη μιας ξένης χώρας, της Ουκρανίας, για να διευκολύνει την εκστρατεία επανεκλογής του», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής.

Ο πρόεδρος «χρησιμοποίησε τις εξουσίες του» και «έθεσε ως προϋπόθεση για την πρόσκληση (σ.σ. του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι) στον Λευκό Οίκο και τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, την ανακοίνωση ερευνών που θα ευνοούσαν την εκστρατεία του» ενώ στη συνέχεια «παρεμπόδισε» τις έρευνες.

Το γεγονός ότι η αποδέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία εξαρτιόταν από την ανακοίνωση του Κιέβου περί έναρξης ερευνών σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020, επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Η έκθεση συντάχθηκε για να υποβληθεί στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής, η οποία θα ξεκινήσει αύριο τις ακροάσεις της, καθώς θα εξετάζει τη σύνταξη του κατηγορητηρίου το οποίο στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην ολομέλεια του Σώματος. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν φαίνεται να πιστεύει ότι υπάρχουν όρια στις εξουσίες του ώστε να χρησιμοποιεί συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, τη στρατιωτική βοήθεια ή άλλες επίσημες πράξεις για να εξασφαλίσει βοήθεια για την επανεκλογή του, καταλήγει η έκθεση.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και θα ψηφίσει επί των συμπερασμάτων της. Στη συνέχεια, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων που θα ξεκινήσει αύριο τις δικές της συνεδριάσεις. Αν τελικά η ολομέλεια της Βουλής εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ, θα διεξαχθεί δίκη στη Γερουσία, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων επί των παρόντων για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί ο πρόεδρος.

Λευκός Οίκος: Δεν υπήρξε καμία απόδειξη

«Η απάτη» της έρευνας παραπομπής του Αμερικανού προέδρου δεν παρείχε «καμία απόδειξη» κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της επίσημης έκθεσης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής που επιβλέπει την εν λόγω έρευνα.

«Αυτή η έκθεση δεν αντικατοπτρίζει τίποτα άλλο παρά τις ματαιώσεις» των Δημοκρατικών, «αναφέρει τις ασυναρτησίες ενός μπλόγκερ κατώτερης βαθμίδας που προσπαθεί να αποδείξει κάτι όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρα τίποτα», τόνισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Στέφανι Γκρίσαμ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider