Αποχωρούν και επισήμως οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποχωρούν και επισήμως οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που επιδιώκει να αποδεσμευθεί από το κείμενο αυτό, το οποίο έχει υπογραφεί από 188 χώρες.

Με μία ειδοποίηση προς τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ άρχισαν επισήμως τη διαδικασία αποχώρησης από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Με την ειδοποίηση ξεκινά μία διαδικασία που θα διαρκέσει ένα χρόνο και θα ολοκληρωθεί την επομένη των προεδρικών εκλογών το 2020 στις ΗΠΑ.

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκκινούν την διαδικασία αποχώρησης από τη Συμφωνία του Παρισιού. Κατ' εφαρμογήν των όρων αυτής της συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν επίσημη γνωστοποίηση της αποχώρησής τους στα Ηνωμένα Έθνη. Η αποχώρηση θα τεθεί σε ισχύ έναν χρόνο μετά την γνωστοποίηση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που επιδιώκει να αποδεσμευθεί από το κείμενο αυτό, το οποίο έχει υπογραφεί από 188 χώρες, και έχει στόχο να διατηρήσει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη σε ένα μη ολέθριο επίπεδο.

Η αποχώρηση από τη Συμφωνία ήταν κεντρική προεκλογική εξαγγελία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι μύθος.

Στην ανακοίνωσή της προς τα Ηνωμένα Έθνη, η αμερικανική κυβέρνηση επικαλείται ως λόγο αποχώρησης από τη Συμφωνία, το «άδικο οικονομικό βάρος» που προκύπτει, όπως αναφέρει, για τους Αμερικανούς.

Παρά τις επιλογές αυτές του Τραμπ, τοπικές κυβερνητικές αρχές στις ΗΠΑ, καθώς και εκατοντάδες επιχειρήσεις και οργανισμοί, ανακοίνωσαν ότι θα εξακολουθήσουν την πορεία μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πολλές ξένες κυβερνήσεις εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Ουάσινγκτον. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι πρόκειται για «μία αντιεπιστημονική απόφαση…που ξεπουλά το μέλλον του πλανήτη και των παιδιών μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider