Γαλλία: «Βέτο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: «Βέτο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία
Ενδεχόμενη απόφαση κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να μην αρχίσουν διαπραγματεύσεις θα κατέφερε πλήγμα στις δύο βαλκανικές χώρες.

Αρνητική εμφανίζεται η Γαλλία στο σενάριο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών στο Γερμανικό Πρακτορείο, η Γαλλία είναι «έτοιμη» να ασκήσει βέτο, ώστε να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες σε αυτή τη φάση.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, σήμερα, πρόκειται να συζητήσουν αν θα επιτραπεί στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν κάνει γνωστό πως σχεδιάζουν να ασκήσουν βέτο σε μια τέτοια κίνηση.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνέταξε την περασμένη εβδομάδα μαζί με άλλους σημαντικούς αξιωματούχους της ΕΕ μια επιστολή στην οποία υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τις δύο βαλκανικές χώρες.

Τα Τίρανα και τα Σκόπια έκαναν «αυτά που τους ζητήσαμε να κάνουν» καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, αναφερόταν στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ενδεχόμενη απόφαση κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να μην αρχίσουν διαπραγματεύσεις θα κατέφερε πλήγμα στις δύο βαλκανικές χώρες, αφού η Επιτροπή είχε διαπιστώσει νωρίτερα φέτος πως έκαναν την απαραίτητη δουλειά για να προωθήσουν την προσπάθειά τους για ένταξη στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider