Στέλνει και 2ο γεωτρύπανο στην Κύπρο ο Ερντογάν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στέλνει και 2ο γεωτρύπανο στην Κύπρο ο Ερντογάν
«Οι σεισμικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και έχει έρθει η ώρα των γεωτρήσεων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Καμία σημασία δεν δίνει στις αυστηρές προειδοποιήσεις από ΗΠΑ, Ε.Ε, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό Ναυτικό διέταξε απόπλου κύριων μονάδων επιφανείας στην περιοχή που πλέει το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο ερευνών, Πορθητής, για να το προφυλάξουν από τυχόν παρενοχλήσεις.

«Οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν στο ακέραιο σε οποιαδήποτε απόπειρα παρενόχλησης στο ερευνητικό μας σκάφος από τα Ναυτικό μας και δεν θα υπάρξει καμία επαφή των ναυτικών μονάδων με το αρχηγείο. Τα σκάφη θα δράσουν αυτοβούλως σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες εμπλοκής», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. Με άλλα λόγια, η Άγκυρα δηλώνει πως δεν θα συζητήσει με κανέναν το ζήτημα.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου εξαγγέλει πως θα στείλει δεύτερο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο, από το Κιργιστάν όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Όπως ανέφερε, «οι σεισμικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και έχει έρθει η ώρα των γεωτρήσεων». Για ακόμη μια φορά επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ότι προχωρεί μονομερώς σε γεωτρήσεις χωρίς να σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Σημείωσε πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες της Κύπρου με άλλες χώρες, ενώ χαρακτήρισε αστεία την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, για συμμετοχή στην γεώτρηση του «Πορθητή».

Τα παραπάνω συνιστούν «δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο», σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, αναφορικά με τις τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση και εφαρμόζει μία μελετημένη πολιτική», ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider