Σύνοδος Κορυφής: Παράταση υπό όρους μέχρι τις 22 Μαΐου για το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: Παράταση υπό όρους μέχρι τις 22 Μαΐου για το Brexit
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η αποχώρηση της Βρετανίας δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από την ημερομηνία διεξαγωγών των ευρωεκλογών. Προϋπόθεση όμως αποτελεί η έγκριση της συμφωνίας της Μέι από τη βουλή των Κοινοτήτων.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν να δώσουν παράταση στη Βρετανία μέχρι τις 22 Μαΐου για να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το Brexit, μόνο όμως εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμπερασμάτων το οποίο εξετάζουν οι «27» ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συμφωνήσει, πριν τις 29 Μαρτίου 2019, να χορηγήσει παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο ότι η συμφωνία αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα» αναφέρεται στο κείμενο αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Τερέζα Μέι είχε ζητήσει παράταση του Brexit ως τον Ιούνιο, στέλνοντας επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μέι: Ήρθε η ώρα να αποφασίσει το βρετανικό κοινοβούλιο

«Είμαι εδώ για να συζητήσω το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

«Είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός και συνέχισε: «Μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή». Είναι σημαντικό, πρόσθεσε η ίδια, το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσει το κοινοβούλιο, δήλωσε, σημειώνοντας ότι μια μικρή παράταση θα δώσει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο.

«Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία», συμπλήρωσε η Μέι.

Μέρκελ: Να κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε συντεταγμένο Brexit - Δεν έχει βρεθεί τρόπος

«Δυστυχώς, οκτώ ημέρες πριν από την επίσημη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα που μας απασχολεί εδώ και εβδομάδες - πώς θα γίνει το Brexit», δήλωσε, νωρίτερα, η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και χαρακτήρισε «ατυχές» το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εξευρεθεί τρόπος να προχωρήσει η συμφωνηθείσα διαδικασία.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η αναβολή του Brexit μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ως τότε η συμφωνία θα έχει εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο και τάχθηκε εκ νέου κατά μιας «άτακτης» εξόδου. «Είμαι πιο πεπεισμένη από ποτέ ότι χρειαζόμαστε ένα συντεταγμένο Brexit», επισήμανε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι ακόμη και μετά την έξοδο, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να παραμείνει εταίρος της ΕΕ. «Όχι τόσο κοντινός, όπως τα κράτη-μέλη, αλλά η πόρτα για μια στενή φιλική σχέση θα είναι από τη δική μας πλευρά ορθάνοιχτη», συμπλήρωσε.

Μακρόν: Ξεκάθαρος σχεδιασμός για να δοθεί παράταση στην Βρετανία

Απολύτως ανοικτός σε μια τεχνική παράταση δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit στις Βρυξέλλες.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τη Βρετανία ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δύο ετών και δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Μακρόν. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίψει τη συμφωνία, τότε οδεύουμε προς μια έξοδο άνευ συμφωνίας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι χρειάζεται να γίνει σεβαστή η επιλογή του βρετανικού λαού.

Δεν μπορούμε να παρατείνουμε επ’ αόριστον τη σημερινή κατάσταση, σημείωσε, εξηγώντας ότι για να δοθεί μια μεγαλύτερη παράταση χρειάζεται η Βρετανία να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο.

Γιούνκερ: Νέα συνάντηση εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία από το βρετανικό Κοινοβούλιο

Σε περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε νέα συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μπετέλ: Προτιμάμε την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για παραμονή της Βρετανίας

Εάν το κοινοβούλιο απορρίψει την συμφωνία της Μέι, κατευθυνόμαστε προς ένα Brexit άνευ συμφωνίας, προειδοποίησε προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ.

«Θα προτιμούσαμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Σάντσεθ: Ποιά είναι η θέση της Μέι

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά ακριβώς είναι η γνώμη της βρετανίδας πρωθυπουργού για να ξέρουμε αν θα δώσουμε ή δεν θα δώσουμε παράταση», δήλωσε ο Iσπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι ακριβώς η θέση της βρετανικής κυβέρνησης - εάν θέλει ή δεν θέλει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Εάν θέλει, μπορούμε λογικά να εξετάσουμε διάφορα σενάρια» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider