Zωντανή μετά από 94 χρόνια η ελληνική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Zωντανή μετά από 94 χρόνια η ελληνική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης
Αφιέρωμα στην ελληνική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης, που κυκλοφορεί εδώ και 94 χρόνια, φιλοξενεί το POLITICO.

Αφιέρωμα στην ελληνική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης, που κυκλοφορεί εδώ και 94 χρόνια, φιλοξενεί το POLITICO το οποίο μίλησε μεταξύ άλλων και με τον νυν ιδιοκτήτη της «Απογευματινής», Μιχάλη Βασιλειάδη.

Το POLITICO αναφέρει μεταξύ άλλων: « Το έγγραφο απευθύνεται στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, γνωστή ως Rûm, και κυκλοφορεί εδώ και 94 χρόνια. Σήμερα, η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί περίπου 600 ελληνικές οικογένειες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ένα αντίγραφο της εφημερίδας, λέει ο εκδότης του Μιχάλης Βασιλειάδης.

Ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1925, η Απογευματινή ήταν η δεύτερη εφημερίδα που εμφανίστηκε στη νεοσύστατη Δημοκρατία της Τουρκίας μετά την τουρκική ημερήσια Cumhuriyet. Πέντε μέρες την εβδομάδα, κάλυπτε την πολιτική επικαιρότητα της Τουρκίας και της Ελλάδας και την πορεία της ελληνικής κοινότητας της Τουρκίας. Μαζί με τα σοβαρότερα νέα, οι αναγνώστες μπορούν να βρουν ανακοινώσεις για βαπτίσεις, αποφοιτήσεις και νεκρολογίες.

Με την εμφάνιση του ίντερνετ, η εφημερίδα ξεκίνησε επίσης μια ηλεκτρονική έκδοση το 2007. «Έχουμε ανθρώπους που το διαβάζουν στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Βραζιλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, παντού», λέει ο κ. Βασιλειάδης . «Έχουμε μερικούς νεαρούς Ελληνοαμερικανούς που, αν και δεν μιλάνε πολύ καλά ελληνικά, αγοράζουν την Apoyevmatini online για να τη δείξουν στους πατέρες τους που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη».

Αλλά η ελληνική κοινότητα δεν είναι η μόνη που δείχνει μια συμπάθεια για την εφημερίδα. Όταν η Απογευματινή βρισκόταν στα πρόθυρα να κλείσει μετά την οικονομική κρίση το 2010, η τουρκική κοινότητα αποφάσισε να βοηθήσει.

Ο Τούρκος ερευνητής Efe Kerem Sözeri είδε ένα βίντεο σχετικά με το αναπόφευκτο κλείσιμο της εφημερίδας και ξεκίνησε μια εκστρατεία που έφερε στην Απογευματινή 300 νέους συνδρομητές, όλοι οι οποίοι ήταν Τούρκοι. Δεν μπορούσαν να διαβάσουν την ελληνική εφημερίδα αλλά ήθελαν να την υποστηρίξουν. «Ήταν πολύ συγκινητικό», θυμάται ο κ. Βασιλειάδης.

Το μέλλον της εφημερίδας εξακολουθεί να είναι αβέβαιο. Ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στην Κωνσταντινούπολη μειώνεται και η ελευθερία του Τύπου στη χώρα έχει «επιδεινωθεί αρκετά» τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρόλαυτα ο κ. Βασιλειάδης είναι αποφασισμένος να κρατήσει την εφημερίδα ζωντανή. «Θα κάνω τα πάντα. Εξάλλου, ο Απογευματινή αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ιστορίας της Κωνσταντινούπολης».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider