Οι πλούσιοι αφήνουν τον Πικάσο και συλλέγουν... Macallan

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πλούσιοι αφήνουν τον Πικάσο και συλλέγουν... Macallan
Μόλις τον προηγούμενο μήνα ένα μπουκάλι Macallan πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 1,2 εκατομμυρίων λιρών.

Με τις τιμές των σπάνιων ουίσκι να φθάνουν τα εξαψήφια και τα επταψήφια νούμερα οι πλούσιοι του πλανήτη έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους και σε αυτή την κατηγορία πολυτελείας. Ολοένα και περισσότεροι αντιμετωπίζουν τα σπάνια ποτά σαν συλλεκτικά είδη αλλά και εναλλακτικές επενδύσεις, όπως ακριβώς κάνουν εδώ και χρόνια με τα έργα τέχνης.

Στις 29 Νοεμβρίου ένα μπουκάλι Macallan που έμεινε για έξι δεκαετίες σε μια ξύλινη θήκη πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 1,2 εκατομμυρίων λιρών σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s στο Λονδίνο. Ένα ακόμη σπάνιο μπουκάλι Macallan 60 ετών «έπιασε» 1,01 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Χονγκ Κονγκ τον Μάιο. Και τα δύο πωλήθηκαν σε τιμή διπλάσια από τον αναμενόμενη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τιμές των πιο σπάνιων ουίσκι έχουν αυξηθεί κατά 140% τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον δείκτη Vintage 50 του Rare Whisky 101. Στον Δείκτη παρακολουθούνται οι τιμές των 50 πιο παλαιών και σπάνιων Single Malt που κυκλοφορούν. Μεταξύ αυτών βρίσκονται αρκετά Bowmore, Glenlivet, Macallan kai Talisker.

Τα σπάνια μπουκάλια ουίσκι, ακριβώς όπως ένα έργο τέχνης ή ένα ακριβό κόσμημα, πωλούνται ακριβά και βέβαια ασφαλίζονται. «Οι συλλέκτες ουίσκι πλησιάζουν τους 1.000 παγκοσμίως», αναφέρει ο Ρον Φιάμα επικεφαλής συλλογών του ασφαλιστικού γίγαντα American International Group (AIG) που πλέον ασφαλίζει και ουίσκι. «Όταν οι οίκοι δημοπρασιών πραγματοποιούν δύο με τρεις δημοπρασίες ουίσκι τη χρονιά και ένα μπουκάλι μπορεί να πωληθεί για μισό ή και για ένα εκατομμύριο δολάρια τότε είναι ένας τομέας που τραβάει την προσοχή».

Η στροφή στο ουίσκι είναι το τελευταίο σημάδι μιας γενικής αλλαγής στις προτιμήσεις των πλουσίων σε ότι αφορά τα συλλεκτικά αντικείμενα ως εναλλακτικές επενδύσεις. Τα έργα τέχνης και τα κοσμήματα παραμένουν στην κορυφή αλλά ολοένα και περισσότεροι προτιμούν το ουίσκι, τα ρολόγια και τα αυτοκίνητα.

«Οι 90χρόνοι που φεύγουν από τη ζωή μπορεί να αφήνουν στα παιδιά τους μια συλλογή ασημικών ή κάποια κοσμήματα. Τα παιδιά τους τα πουλάνε και αγοράζουν ουίσκι, όμορφα ρολόγια και Ferrari», σημειώνει στο Bloomberg o Φιάμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider