Το επίπεδο του συναγερμού στο Βέλγιο αυξήθηκε από δύο σε τρία, την ύψιστη βαθμίδα, για τα γεγονότα στα οποία μετέχει μεγάλο πλήθος ανθρώπων, όπως οι αθλητικές συναντήσεις ή οι επίσημες εκδηλώσεις, όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί ο στρατός σε ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου η βελγική κυβέρνηση.

«Για τα μεγάλα γεγονότα, το επίπεδο αυξάνεται στο 3, το οποίο σημαίνει μια αξιόπιστη και δυνάμει επικείμενη απειλή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Βελγίου Charles Michel, έπειτα από τη σύνοδο που πραγματοποίησε το βελγικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, την ώρα που τα πρώτα αποτελέσματα των αστυνομικών ερευνών δείχνουν να υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι και το Βέλγιο.

«Η ανάλυση όσον αφορά τις εκδηλώσεις αυτές θα γίνεται κατά περίπτωση για την αύξηση του επιπέδου της ασφάλειας, τους ελέγχους και τις επιπρόσθετες περιπολίες», συμπεριλαμβανομένων επομένως και στρατιωτικών, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Charles Michel, τον οποίο επικαλέστηκε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

«Θα παραμείνουμε σε κατάσταση συναγερμού, ώρα την ώρα, μαζί με τις διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας που γνωστοποιούν την πρόοδο των αναλύσεών τους», σημείωσε επίσης ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν εξάλλου χθες --τρεις σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης-- σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας σε φτωχή συνοικία των Βρυξελλών, η οποία συνδέεται με τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός Charles Michel δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς που συνελήφθησαν στην συνοικία Μολενμπέκ πιστεύεται ότι είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ στο Παρίσι, όπου δύο αυτοκίνητα με βελγικές πινακίδες κατασχέθηκαν κοντά στις περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν οι προχθεσινές αιματηρές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και η αίθουσα συναυλιών Bataclan.

«Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας θα συνεχιστούν», δήλωσε παράλληλα ο Michel στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, την ώρα που τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ειδήσεις σχετικά με την συνεχιζόμενη δράση των δυνάμεων ασφαλείας καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Μολενμπέκ, δυτικά του κέντρου των Βρυξελλών, στην οποία ζουν πολλοί μουσουλμάνοι, κυρίως οικογένειες που προέρχονται από το Μαρόκο και την Τουρκία.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Francois Molin δήλωσε χθες ότι ένα αυτοκίνητο που νοικιάστηκε στο Βέλγιο συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι και πρόσθεσε ότι αυτό το είχε νοικιάσει ένας Γάλλος που ζει στις Βρυξέλλες και ότι οι αρχές το σταμάτησαν νωρίς χθες στα σύνορα με το Βέλγιο.

Ο Γάλλος αυτός «αποτέλεσε το αντικείμενο οδικού ελέγχου σήμερα (Σάββατο) το πρωί μαζί με δύο άλλους που επέβαιναν σε ένα άλλο όχημα», σημείωσε ο Molin, προσθέτοντας ότι αυτοί οι τρεις συνελήφθησαν από την βελγική αστυνομία και ότι «δεν ήταν γνωστοί στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών».

Αυτοκίνητο με βελγικές πινακίδες στις επιθέσεις

Στο Παρίσι πολλές μαρτυρίες κάνουν λόγο για την άφιξη των βομβιστών με ένα αυτοκίνητο που είχε βελγικές πινακίδες.

Οι συλλήψεις αυτές «μπορούν να εξεταστούν σε σχέση με ένα αυτοκίνητο Polo που είχε νοικιαστεί στο Βέλγιο και βρέθηκε μπροστά στην (αίθουσα συναυλιών του) Μπατακλάν», όπου τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή το βράδυ, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό RTBF. «Αυτός που νοίκιασε το αυτοκίνητο ήταν ένας Βέλγος. Τον γνωρίζουμε από τον αδελφό του», πρόσθεσε ωστόσο ο ίδιος από την πλευρά του, ενώ νωρίτερα ο εισαγγελέας του Παρισιού είχε δηλώσει ότι ένας Γάλλος νοίκιασε το αυτοκίνητο.

Η συνοικία Μολενμπέκ συνδέθηκε φέτος με δύο επιθέσεις που έγιναν στην Γαλλία. Αξιωματούχοι της ασφάλειας δήλωσαν ότι οι ισλαμιστές που σκότωσαν ανθρώπους σε εβραϊκό παντοπωλείο τον Ιανουάριο στο Παρίσι παράλληλα με την επίθεση στο περιοδικό «Charlie Hedbdo» είχαν πάρει τα όπλα τους από την περιοχή. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον δράστη της επίθεσης που απετράπη στο τρένο Thalys που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, τον περασμένο Αύγουστο.

«Το Βέλγιο είναι κατά κάποιον τρόπο η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης», δήλωσε στο Reuters ένας ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας, ενώ ένας άλλος, ο Rafaelo Pantucci, του Royal United Services Institute του Λονδίνου σημείωσε: «τα δίκτυα μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου έχουν πολύ στενούς δεσμούς εδώ και κάποιον καιρό».