Συνελήφθη η CFO της Huawei στον Καναδά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνελήφθη η CFO της Huawei στον Καναδά
Την άμεση απελευθέρωση της Μενγκ Γουανζού ζητά η κινεζική πρεσβεία στον Καναδά.

Την έντονη διαμαρτυρία της πρεσβείας της Κίνας προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά προκάλεσε η «λανθασμένη σύλληψη» ανώτερου στελέχους της Huawei, με το Πεκίνο να ζητά την άμεση απελευθέρωση της.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα η Μενγκ Γουανζού, παγκόσμια οικονομική διευθύντρια του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού, συνελήφθη στον Καναδά με στόχο να εκδοθεί στις ΗΠΑ . Η σύλληψή της να επαναφέρει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου, λίγες μόνο ημέρες μετά την «κατάπαυση πυρός» στον αμερικανο-κινεζικό πόλεμο στο πλαίσιο της G20.

Η Μενγκ συνελήφθη στον Καναδά την 1η Δεκεμβρίου, με τη σύλληψή της να σχετίζεται με παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν όπως ανέφερε πηγή προσκείμενη στο ζήτημα χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η ακριβής φύση των κατηγοριών.

Η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στον Καναδά τόνισε πως είναι κάθετα αντίθετη στη σύλληψη της Μενγκ Γουανζού, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή της.

«Η καναδική αστυνομία, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, συνέλαβε μία Κινέζα πολίτη η οποία δεν είχε παραβιάσει κανένα νόμο των ΗΠΑ ή του Καναδά» ανέφερε η πρεσβεία σε σύντομη δήλωση στην ιστοσελίδα της.

«Η Κίνα έχει ήδη κάνει επίσημες παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ζητώντας να ανακαλέσουν της σύλληψης και να απελευθερώσουν την κα Μενγκ Γουανζού».

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το καναδικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για την Παρασκευή.

Η Μενγκ είναι μία από τις αντιπροέδρους του διοικητικού συμβουλίου της κινεζικής τεχνολογικής εταιρείας και κόρη του ιδρυτή της εταιρείας Ρεν Ζενγκφέι. Αξίζει να τονίσουμε πως η τεχνολογική εταιρεία Huawei έχει στρατηγικό ρόλο στην εκπλήρωση των τεχνολογικών φιλοδοξιών της Κίνας, αφού προμηθεύει με εξοπλισμό για την κατασκευή δικτύων 5G, με τσιπ επεξεργαστών αλλά και με κινητά τηλέφωνα αμέτρητες χώρες του κόσμου. Όσον αφορά τα κινητά δε, το μερίδιό της επί ευρωπαϊκού εδάφους όλο και αυξάνει.

Οι μετοχές των ασιατικών προμηθευτών της Huawei, στους οποίους συγκαταλέγονται η Qualcomm και η Intel υποχώρησαν την Πέμπτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι όλο και περισσότερες κυβερνήσεις της Δύσης εκφράζουν ανησυχίες για το κατά πόσο η χώρα του Δράκου θα εκμεταλλευτεί την κατασκευή των δικτύων πέμπτης γενιάς. Η εταιρεία ωστόσο έχει πάμπολες φορές δηλώσει ότι το το Πεκίνο δεν ασκεί καμία απολύτως επιρροή στην εταιρεία.

Να θυμίσουμε ότι ο μικρότερος ανταγωνιστής της Ηuawei, ZTE, αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της νωρίτερα φέτος, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις εξαγωγές στο πλαίσιο κυρώσεων λόγω παράνομων αποστολών προϊόντων αμερικανικής προέλευσης προς Ιράν και Βόρεια Κορέα.Η Μενγκ είναι μία από τις αντιπροέδρους του διοικητικού συμβουλίου της κινεζικής τεχνολογικής εταιρείας και κόρη του ιδρυτή της εταιρείας Ρεν Ζενγκφέι. Αξίζει να τονίσουμε πως η Huawei είναι στρατηγικής σημασίας για τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της Κίνας, από τα δίκτυα 5G έως τα τσιπ επεξεργαστών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider