H Frontex φεύγει από την Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Frontex φεύγει από την Ελλάδα

Σε κατάργηση του παραρτήματός της στον Πειραιά προσανατολίζεται η Συνοριακή Δύναμη Ασφαλείας, Frontex παρά την ένταση της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης. Οριστική απόφαση πρόκειται να ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αναστολή λειτουργίας του γραφείου που φιλοξενείται από το 2010 στον Πειραιά αποδίδεται σε αναδιάταξη των υπηρεσιών του οργανισμού.
Ωστόσο αρμόδιοι Ελληνες αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν πολιτική - διπλωματική ήττα μια ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας του περιφερειακού γραφείου, αποδίδοντάς την σε αποδυνάμωση της επιρροής της Ελλάδας στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Εξάλλου, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία εργάζεται στο παρασκήνιο προκειμένου να πετύχει τη μεταφορά στην επικράτειά της όχι μόνο του περιφερειακού γραφείου από τον Πειραιά, αλλά του κεντρικού διοικητηρίου του οργανισμού από τη Βαρσοβία.

Η συμφωνία για την εγκατάσταση του επιχειρησιακού γραφείου της Frontex στον Πειραιά υπεγράφη τον Αύγουστο του 2010 και είχε αποστολή την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία είχε υπογραφεί από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον τότε επικεφαλής του οργανισμού, Φινλανδό Ιλκα Λαϊτίνεν. Ενώ κατά την έναρξη λειτουργίας του το γραφείο απασχολούσε 15 - 17 άτομα προσωπικό, από το 2012 άρχισε η αποδυνάμωσή του, ενώ το 2015 έφτασε να απασχολεί μόλις 5 υπαλλήλους.

Την οριστική απόφαση πρόκειται να λάβει το διοικητικό συμβούλιο της Frontex που συνεδριάζει σήμερα στη Βαρσοβία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider