Αλλάζει σελίδα η Αργεντινή μετά τις προεδρικές εκλογές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει σελίδα η Αργεντινή μετά τις προεδρικές εκλογές

Μεγάλες αλλαγές φέρνει στην Αργεντινή το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της χώρας και δήμαρχος του Μπουένος Άιρες Mauricio Macri επικράτησε του αντιπάλου του Daniel Scioli βάζοντας τέλος στη 12ετή κυριαρχία της αριστεράς στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας με καταμετρημένο το 98% της επικράτειας ο Marci λάμβανε ποσοστό 51,5% των ψήφων και ο Scioli 48,5%. Στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του Macri οι υποστηρικτές του είχαν ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς φωνάζοντας για τον «Maci President». Ο βουλευτής και σύμμαχος του Macri, Ernesto Sanz, δήλωσε ότι «ξεκινώντας από σήμερα η Αργεντινή δεν θα είναι ποτέ η ίδια».

Ο 56χρόνος δήμαρχος του Μπουένος Άιρες είναι ένας πλούσιος επιχειρηματίας και πρώην επικεφαλής μιας από τις πιο δημοφιλής ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας. Έχει δεσμευθεί ότι θα καταργήσει τους νομισματικούς ελέγχους και θα διαπραγματευτεί τους δανειστές της χώρας για να ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη. Θα επικεντρωθεί επίσης στην μείωση του πληθωρισμού και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών και στην επιστροφή των διεθνών επενδυτών στην Αργεντινή.

Ο Scioli και οι υποστηρικτές του προειδοποιούν ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει ο Mauricio Macri, τις οποίες απορρίπτουν ως «άγριο καπιταλισμό», θα ανατρέψουν κρίσιμα κοινωνικά προγράμματα που στηρίζουν τους φτωχούς και θα δημιουργήσουν μια οικονομία που θα φροντίζει τους πλούσιους.

Ο νέος πρόεδρος θα κυβερνήσει με τη μειοψηφία και στα δύο τμήματα του Κογκρέσου, έχοντας ωστόσο την υποστήριξη μεγάλου τμήματος των 32 εκατομμύριον ψηφοφόρων, οι οποίοι δηλώνουν κουρασμένοι από τη διακυβέρνηση της Προέδρου Cristina Fernandez de Kirchner.

Η Αργεντινή, κάτω από την διακυβέρνησης της Fernandez και του αποβιώσαντα άντρα της Nestor Kirchner, τα τελευταία 12 χρόνια έχει σταθεί δίπλα-δίπλα με άλλους αριστερούς στη περιοχή, μεταξύ αυτών οι αδερφοί Castro στη Κούβα, o Nicolas Maduro στη Βενεζουέλα και ο Rafael Correa στο Εκουαδόρ. Ο Macri αποκαλεί τη προσέγγιση του «Ανάπτυξη του 21ου αιώνα» σε αντίθεση με τον «Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» της Βενεζουέλας. Μάλιστα, έχει απειλήσει ότι θα ζητήσει την αποπομπή της Βενεζουέλας από τους οργανισμούς των χωρών της Ν. Αμερικής λόγω των αντιδημοκρατικών πρακτικών της.

Οι παραπάνω χώρες καθώς και η Βραζιλία πέρασαν σε μια περίοδο ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων –πετρελαίου, καλαμποκιού και σόγιας- στη κυριαρχία της αριστεράς. Πλέον υποφέρουν από τη κατάρρευση των τιμών και η νίκη του Macri στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Αμερικής μπορεί να σηματοδοτεί μια πολιτική αλλαγή προς τα δεξιά. Η Βενεζουέλα έχει κοινοβουλευτικές εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου και όλα τα γκάλοπ δείχνουν ότι θα επικρατήσει η αντιπολίτευση.

Υπάρχουν πάντως κάποιοι που θεωρούν ότι ο Macri δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει κυρίως για δύο λόγους. Πρώτο επειδή δεν διαθέτει τη πλειοψηφία στο Κογκρέσο και δεύτερον επειδή δεν προέρχεται από το κίνημα του Περονισμού, το οποίο ουσιαστικά κυβερνά την Αργεντινή για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων επτά δεκαετιών είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider