Οι άρχοντες του οικονομικού σύμπαντος ανησυχούν για την Κίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι άρχοντες του οικονομικού σύμπαντος ανησυχούν για την Κίνα

Πιθανή θεωρούν την νέα υποτίμηση του γουάν αναλυτές και επενδυτές, ενώ πολλοί από αυτούς προειδοποιούν ότι μια ανώμαλη προσγείωση του κινεζικού νομίσματος μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα παγκόσμια ύφεση.

O David Tepper, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Appaloosa Management, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το κινεζικό γουάν είναι υπερβολικά υπερτιμημένο και πρέπει να πέσει και άλλο. Το σχόλιο αυτό έρχεται μετά από παρόμοιες προβλέψεις που έκαναν μερικοί από τους διαχειριστές των μεγαλύτερων hedge funds του κόσμου όπως ο Crispin Odey, ιδρυτής της Odey Asset Management που διαχειρίζεται κεφάλαια 12 δισ. δολαρίων, ο οποίος προβλέπει πως η Κίνα θα υποτιμήσει το νόμισμα της κατά τουλάχιστον 30%.

Οι διαχειριστές χρημάτων χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της Κίνας να αναβιώσει την οικονομία της, η οποία πάσχει από τα αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις μειωμένες εξαγωγές μετά από τη ξαφνική υποτίμηση του εθνικούς της νομίσματος κατά 1,9% τον Αύγουστο. Οι επενδυτές έκαναν αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις αφού οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ που τα funds τους πούλησαν το τρίτο τρίμηνο, άρχισαν να ανακάμπτουν τον Οκτώβριο.

«Το σενάριο της ύφεσης στη Κίνα δείχνει πιο τρομακτικό από ποτέ», ο δισεκατομμυριούχος Dan Loeb έγραφε προς τους μετόχους της Third Point που διαχειρίζεται 18 δισ. δολάρια. «Η νέα ερώτηση είναι όχι πότε αλλά πόσο σημαντική θα είναι η επιβράδυνση της μέχρι πρόσφατα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενης οικονομίας του κόσμου».

Τους φόβους των επενδυτών ενίσχυσε και η Goldman Sachs που την προηγούμενη Πέμπτη δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί την ανάκαμψη στις αναδυόμενες αγορές για το 2016 είναι μια «σημαντική υποτίμηση» του γουάν. Οι κινεζικές αρχές έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα ενισχυμένο δολάριο και χαμηλότερη ανάπτυξη μπορεί να αφήσουν το νόμισμα να υποχωρήσει με οικονομικές συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες αγορές, προειδοποιούν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider