Οι επενδυτές συνηθίζουν στην ιδέα των αυξημένων επιτοκίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επενδυτές συνηθίζουν στην ιδέα των αυξημένων επιτοκίων

Η καλύτερη του 2015 ήταν η περασμένη εβδομάδα για τις αμερικανικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές σταμάτησαν να ανησυχούν για την αύξηση των επιτοκίων, τουλάχιστον προσωρινά. Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 αυξήθηκε κατά 3,3% σημειώνοντας την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τις αρχές του έτους, καθώς οι αξιωματούχοι της Fed σημείωναν ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2006.

Οι αγορές ξεπέρασαν τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι επιθέσεις στη Γαλλία, λαμβάνοντας επιπλέον στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αξιωματούχοι της οποίας διαβεβαίωσαν ότι θα επεκτείνουν την ποσοτική χαλάρωση αν χρειαστεί.

Το «φάντασμα» των υψηλότερων επιτοκίων είχε συγκρατήσει τους δείκτες της Wall Street με τις μετοχές να υποχωρούν κάθε φορά που υπήρχε ένδειξη για αύξηση των βασικών επιτοκίων.

Η δυναμική αυτή άλλαξε την προηγούμενη εβδομάδα με τις μετοχές να σημειώνουν άνοδο παρότι την ίδια στιγμή αξιωματούχοι της Fed δήλωναν ότι θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια, όπως διαφάνηκε και από τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικές ημέρες.

Η αλλαγή αυτή της στάσης των επενδυτών δίνει σήμα ανόδου στις αγορές όπως σημειώνει ο αναλυτής Tom Lee. «Η πιο καλή εξέλιξη αυτής της εβδομάδας είναι ότι οι αγορές σημείωσαν ράλι παρά την πιθανότητας μιας κίνησης της Fed τον Δεκέμβριο», γράφει ο αναλυτής στους πελάτες του προσθέτοντας ότι οι «αγορές είναι πλέον προετοιμασμένες για μια αύξηση των επιτοκίων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider