Τι πρέπει να προσέξουμε στα πρακτικά της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι πρέπει να προσέξουμε στα πρακτικά της Fed
Στην ανακοίνωσή τους μετά τη συνεδρίαση τον Οκτώβριο, τα στελέχη της Fed πρόσθεσαν μια επιπλέον γραμμή, στην οποία αναφέρουν ότι θα αποφασίσουν κατά πόσο ενδείκνυται μια αύξηση των επιτοκίων «στην επόμενη συνεδρίαση».

Σήμερα, Τετάρτη, ανακοινώνονται τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς της Fed (FOMC) που πραγματοποιήθηκε στις 27-28 Οκτωβρίου και αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των αναλυτών και παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι θα αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με την πολιτική που θα εφαρμόσει η κεντρική τράπεζα τον Δεκέμβριο. Τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η προσοχή είναι τα εξής:

1. Επεξηγήσεις σχετικά με τη συνεδρίαση Δεκεμβρίου

Στην ανακοίνωσή τους μετά τη συνεδρίαση τον Οκτώβριο, τα στελέχη της Fed πρόσθεσαν μια επιπλέον γραμμή, στην οποία αναφέρουν ότι θα αποφασίσουν κατά πόσο ενδείκνυται μια αύξηση των επιτοκίων «στην επόμενη συνεδρίαση». Αυτό σημαίνει ότι η Fed δεν θέλησε να δεσμευτεί ως προς κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Συνεπώς, αναμένεται τα πρακτικά να διαφωτίσουν λίγο περισσότερο το ζήτημα, ιδίως εάν τα μέλη της επιτροπής αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν άμεσα στην αύξηση των επιτοκίων -για πρώτη φορά μετά το 2006- εφόσον δεν σημειωθεί επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ.

Τις δηλώσεις της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, στις 4 Νοεμβρίου ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι μια «υπαρκτή πιθανότητα», διαδέχθηκαν τα σχόλια του προέδρου της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, John Williams, στις 7 Νοεμβρίου ότι ο «Δεκέμβριος δεν είναι πλέον στο τραπέζι» και ότι η επιπλέον γραμμή προστέθηκε για να κάμψει τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση εντός του Δεκεμβρίου. Μετά από τις δηλώσεις αυτές, χαμήλωσε ο πήχης των προσδοκιών, όπως υποδεικνύουν και τα futures.

2. Επικοινωνιακή πολιτική της Fed

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί, επίσης, στο ρυθμό με τον οποίο θα αυξηθούν τα επιτόκια, μια συζήτηση που θα μονοπωλήσει τα μέλη της Fed, μετά την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων. «Όλοι προσπαθούν να στρέψουν το ενδιαφέρον της αγοράς από τη χρονική στιγμή της αύξησης στο ρυθμό της αύξησης», σχολιάζει σχετικά ο Jacob Oubina, ανώτατος οικονομολόγος της RBC Capital Markets στη Νέα Υόρκη. Όσον αφορά στην επικοινωνιακή πολιτική της Fed, θα γίνει προσπάθεια να δοθεί έμφαση σε αυτά στα οποία οι αρμόδιοι συμφωνούν και λιγότερο σε αυτά στα οποία διαφωνούν, προσθέτει.

3. Παγκόσμιοι κίνδυνοι

Στην ανακοίνωση της Fed τον Σεπτέμβριο, οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής προειδοποιούν ότι «οι πρόσφατες οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο είναι πιθανό να αναχαιτίσουν την οικονομική δραστηριότητα, ως ένα βαθμό, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις για συρρίκνωση του πληθωρισμού σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα». Η διαπίστωση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά τις ενδείξεις για επιβράδυνση στην Κίνα και η συγκεκριμένη πρόταση αφαιρέθηκε από την ανακοίνωση του Οκτωβρίου.

Θα είχε ενδιαφέρον να ψάξει κανείς γιατί προχώρησαν σε αυτή την παράλειψη, υποστηρίζει ο Ryan Sweet από τη Moody's Analytics. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια σπασμωδική κίνηση που φανερώνει τη νευρικότητα της Fed στο συγκεκριμένο θέμα.

4. Μηχανισμοί εξόδου

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της, ο οποίος γιγαντώθηκε στα 4,5 τρισ. δολάρια, μετά και τις αγορές ομολόγων για διατήρηση του κόστους χαμηλού σε χαμηλά επίπεδα, την τόνωση της απασχόλησης και των δαπανών μετά την ύφεση των ετών 2007-2009.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε, σημειώνει ο Sweet, είναι κατά πόσο υπάρχει σύμπνοια στους κύκλους της Fed όσον αφορά στο βαθμό στον οποίο θα συρρικνωθεί ο ισολογισμός της. Προσθέτει, ωστόσο, ότι είναι μάλλον απίθανο η κεντρική τράπεζα να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς εξόδου, τουλάχιστον μέχρι να μπει η οικονομία σε ρυθμούς αύξησης επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider