Άλισον και Χόνζο πήραν το Νόμπελ Ιατρικής

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλισον και Χόνζο πήραν το Νόμπελ Ιατρικής

Στην ανακάλυψη της μεθόδου ανοσοθεραπείας, δηλαδή της διαδικασίας εκπαίδευσης του αμυντικού συστήματος, ώστε να αντιμετωπίζει το ίδιο τον καρκίνο και να μην χρειάζεται φάρμακα, δόθηκε το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2018.

Οι δύο ανοσολόγοι, ο Αμερικανός Τζέιμς Π. Άλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο, βραβεύτηκαν σήμερα για τις έρευνές τους στον τομέα της ανοσοθεραπείας, που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση επιθετικών τύπων καρκίνου.

«Ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, οι δύο επιστήμονες που βραβεύονται με το Νόμπελ, φέτος θέσπισαν μία νέα αρχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της επιτροπής απονομής του βραβείου, οι δύο ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτίθεται κατά των καρκινικών κυττάρων απελευθερώνοντας τα «φρένα» των ανοσοποιητικών κυττάρων.

Ο Άλισον μελέτησε το ρόλο μιας πρωτεΐνης που λειτουργεί ως «φρένο» στο ανοσοποιητικό σύστημα και ανακάλυψε τις δυνατότητες που υπάρχουν όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται στους καρκινικούς όγκους.

Σε μια παρόμοια ανακάλυψη προχώρησε και ο Χόνζο, με τις θεραπείες που βασίστηκαν στην έρευνά του να έχουν αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικές στον αγώνα κατά του καρκίνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider