Υπερπλεόνασμα 50.000 παιδιών… εκτός παιδικών σταθμών

Δημήτρης Κοντός
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπερπλεόνασμα 50.000 παιδιών… εκτός παιδικών σταθμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για τη δράση Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2018-2019, έγιναν 161.360 αιτήσεις παιδιών που οι γονείς τους θέλουν να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς και εγκρίθηκαν 94.000 vouchers (ποσοστό παιδιών εκτός παιδικών σταθμών 41,74%). Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΕΤΑΑ εκτιμάει πως τον Σεπτέμβρη με την ανακατανομή των vouchers που δεν θα χρησιμοποιηθούν!!! ,ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων θα υπερβεί τα 110.000 παιδιά (δημιουργική λογιστική). Όμως και έτσι να είναι, το 32% των παιδιών που οι οικογένειες έχουν ανάγκη να τα στείλουν σε παιδικό σταθμό, μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς.

Στην ανάγκη για κατασκευή νέων παιδικών σταθμών, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα καμιά κυβερνητική εξαγγελία δεν υπάρχει, καμιά πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Αν η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς συνδυαστεί και με την εξαγγελία για τη δίχρονη προσχολική αγωγή, φαίνεται με μελανά χρώματα η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες.

Για την ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία για τη χρονιά 2018-2019 έχουν ενταχθεί 184 Δήμοι που αφορούν λιγότερο από το 30% των παιδιών. Χαρακτηριστικό στοιχείο πως από τους 66 Δήμους της Αττικής έχουν ενταχθεί μόνο 10 Δήμοι ! (ποσοστό 9% του πληθυσμού των κατοίκων της Αττικής).

Είναι καθαρό πλέον σε όλο και περισσότερους, πως μνημόνια και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες ,στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές (πυρκαγιές, πλημύρες) αλλά και βλάπτουν την ένταξη των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς αλλά και στα νηπιαγωγεία.

Απάντηση μπορεί να είναι η μαζική διεκδίκηση για την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές τόσο σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία όσο και σε σχολεία με ουσιαστικό ενισχυμένο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με τις πολιτικές της λιτότητας για το λαό που εφαρμόζονται.

Μεγάλη η πρόκληση αλλά μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider