Να μη μείνει ανεκμετάλλευτο το Μεταφορικό ισοδύναμο

Γιώργος Περρής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Να μη μείνει ανεκμετάλλευτο το Μεταφορικό ισοδύναμο

Η κυβέρνηση μπορεί να θέσπισε το Μεταφορικό ισοδύναμο για να το... κάψει, αλλά το Επιμελητήριο Χίου προτρέπει για την αξιοποίησή του.

Μεταφορικό Ισοδύναμο (M.I., https://www.metaforikoisodynamo.gr) είναι το μέτρο, με τη θέσπιση του οποίου επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση. Αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους η πιλοτική εφαρμογή τυπικά είναι από 01-07-2018 έως 31-12-2018.

Όλες οι αποδείξεις των επιχειρήσεων από 1η Ιουλίου θα είναι επιλέξιμες, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κρατηθούν μέχρι να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για να καταχωρηθούν.

Η διαδικασία είναι απλή, καθώς απαιτείται η έγγραφη στην σχετική πλατφόρμα με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS.

Στην συνέχεια θα χορηγείται ένας μοναδικός κωδικός για κάθε πολίτη ή επιχειρηματία ο όποιος θα δίνεται στο ταξιδιωτικό πρακτορείο κατά την έκδοση του εισιτήριου μαζί με ένα τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα κατατίθενται η διαφορά που θα προκύπτει.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί το ποσοστό της έκπτωσης ενώ δικαιούχοι του προγράμματος, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους των 19 νησιών, ανάμεσα τους και η Χίος, θα είναι και όσοι εκπαιδευτικοί, ιατροί και στρατιωτικοί εργάζονται σε αυτά.

Η πρώτη πληρωμή Α.ΝΗ.ΚΟ (Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους) για τις επιχειρήσεις θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018 και θα ακολουθήσει ακόμη μία εκκαθαριστική στο τέλος του έτους.

Τα σχετικά παραστατικά (φορτωτικές, αποδείξεις μεταφοράς, τιμολόγια, ναύλοι επαγγελματικών οχημάτων) θα θεωρηθούν ως επιλέξιμες δαπάνες εάν φέρουν ημερομηνία μετά την 1η Ιουλίου 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider