Φοροδιαφυγή: Ιστορίες για Γέλια και για Κλάματα…

Ιάκωβος Γκούμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φοροδιαφυγή: Ιστορίες για Γέλια και για Κλάματα…

Φοροδιαφυγή: Το αγαπημένο προεκλογικό θέμα τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια. Όλα τα κόμματα που διεκδικούσαν και διεκδικούν την διακυβέρνηση της χώρας, στο Πρόγραμμά τους περιλαμβάνουν 10, άντε 15 γραμμές το πολύ για την ανάγκη να σκοτώσουν το «Τέρας». Μία λέξη που πουλάει, γιατί πιθανά για όλα να φταίει αυτή η Καταραμένη «αρρώστια» και όχι η Διαφθορά, η Ανοργανωσιά, η Άγνοια, η Πελατειακή Σχέση.

Για να ξέρουμε όμως την αλήθεια, Φοροδιαφυγή υπάρχει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, σε όλα τα κράτη, Ανεπτυγμένα και Μη και δεν είναι προνόμιο κανενός. Αμερική, Γερμανία, Γαλλία, έχουν φοροδιαφυγή της τάξης του 13% έως 15 % και φροντίζουν να μην ανέβει και όχι να μηδενιστεί. Γιατί άραγε αυτό; Απλά γιατί η Φοροδιαφυγή της «Τυρόπιτας» δεν είναι ίδια, με τη Φοροδιαφυγή που προκύπτει από το Λαθρεμπόριο καυσίμων ή από Μη δηλωθέντα - Μαύρα έσοδα.

Δεν είναι ίδια, διότι η Φοροδιαφυγή της «Τυρόπιτας», έχει κόστος για να συλληφθεί μεγαλύτερο από το όφελος του Φόρου που θα προκύψει, αφ’ ενός και αφ’ ετέρου τα εισοδήματα αυτά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95%, θα οδηγηθούν προς κατανάλωση ή επένδυση στο εσωτερικό και θα αποδώσουν οφέλη στην απασχόληση, άρα και στο Κράτος. Η άλλη Φοροδιαφυγή που δημιουργεί Μεγάλα Εισοδήματα, στο μεγαλύτερο ποσοστό της οδηγείται στον αποθησαυρισμό και στην απόκρυψη τους στο Εξωτερικό.

Μια λοιπόν και ξεκαθαρίσαμε ότι κάτω από την ίδια λέξη, κρύβονται διαφορετικά είδη Φοροδιαφυγής, ας δούμε με τι μέτρα την παλεύει το Κράτος, τα τελευταία χρόνια.

Έως σήμερα τουλάχιστον, έχουμε και λέμε:

Έλεγχος των Ακινήτων ως Περιουσία και ως Εισόδημα, που βρίσκονται στο Εσωτερικό, γιατί άραγε δεν ξεκινάει να βρει και αυτά που είναι στο Εξωτερικό; Γιατί τόσα χρόνια δεν ασχολείται κανείς; Γιατί δεν το φαντάζονται ή γιατί δεν το «αντέχει» το Σύστημα. Είναι δύσκολο θα πουν, χρειάζεται χρόνος, κόπος και χρήμα. Δεν γνωρίζουμε εάν τα άλλα Κράτη θα συνεργαστούν και θα βοηθήσουν.

Ναι, μόνο που αν το είχαμε αρχίσει πριν από 10 χρόνια έστω, θα είχαμε σήμερα φτάσει σε μεγάλο ποσοστό της πραγματικής εικόνας.

Έλεγχος των Εμβασμάτων που έφυγαν στο Εξωτερικό από το 2010 και μετά. Δηλαδή, όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο Εξωτερικό, στο μεγάλο πάρτι από το 2000 έως και το 2009, ΔΕΝ ήταν ύποπτοι Φοροδιαφυγής, διότι ήταν υπεράνω πάσης υποψίας ή γιατί φοβόμαστε να το ψάξουμε. Φυσικά το Κράτος μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, είχε όλη την πληροφορία που μπορούσε εύκολα να την επεξεργαστεί και να βρει όλους τους Φοροφυγάδες και όχι μόνο τους «απρόσεκτους».

Έλεγχος Δηλωθέντων Εισοδημάτων και Καταθέσεων του Εσωτερικού. Προσπάθεια της τελευταίας περιόδου και κυριολεκτώ. Δηλώσεις επί Δηλώσεων από την ΑΑΔΕ και το Υπ. Οικονομικών, για τον μαθηματικό τύπο που είχε εφαρμοστεί για να συγκρίνει τα Δηλωθέντα Εισοδήματα με τις Καταθέσεις στις Τράπεζες του Εσωτερικού. Τεράστιες οι Αποκλίσεις, Θριαμβολογία και τελικά;

Περιμέναμε την εφαρμογή του μέτρου και τα αποτελέσματα, μέρα με τη μέρα, αλλά φαίνεται «τρόμαξε» και έφυγε. Το χάσαμε, κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. Γιατί άραγε;

Αλήθεια, Έλεγχος των Εισοδημάτων και των Καταθέσεων του Εξωτερικού θα γίνει; Διότι τα στοιχεία έχουν ήδη έρθει από τις συνεργαζόμενες χώρες ή μην μιλάμε γιατί χαλάμε το κλίμα της Αγοράς;

Επιτόπιοι Έλεγχοι, από κλιμάκια Ελεγκτών, με στόχο την έκδοση Αποδείξεων.

Όλο το χρόνο αλλά ειδικά το καλοκαίρι, οι Ελεγκτές κυνηγάνε τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον Τουρισμό, για να κερδίσουν την μάχη με την Φοροδιαφυγή της Τυρόπιτας… Εύκολη λύση, απλή, όλο και κάποιο 2ευρω η 5ευρω δεν θα έχει εκδοθεί. 250 ευρουδάκια το λιγότερο .Δεν απαξιώνω τον Έλεγχο αυτό, αλλά νομίζω το 2018 είναι καιρός πια να ασχοληθούμε με την πρόληψη και όχι με την καταστολή. Εργαλεία πολλά και αποδοτικά… αλλά!!!!

Τέλος θα αναφερθώ στο Περιουσιολόγιο.

Από το 2010 και μετά άρχισε η κουβέντα για το Περιουσιολόγιο. Μεγάλη κουβέντα… Κατά καιρούς ετοιμαζόταν το Πλάνο, το Σχέδιο, η Ανάλυση, η Κοροϊδία εν τέλει, γιατί οι πολλοί δεν έχουν να κρύψουν τίποτα. Οι λίγοι όμως έχουν να κρύψουν πολλά και προφανώς η δύναμη τους μεγάλη.

Από το 2016, η συζήτηση για το Περιουσιολόγιο ξεκίνησε εκ νέου. Φούντωσε η ελπίδα ότι τα ψέματα τελείωσαν και πλέον η Περιουσία όλων θα ελέγχεται όπως επίσης και η Αύξηση της, από έτος σε έτος. Εισοδήματα στο Εσωτερικό και το Εξωτερικό, Μετοχές, Ομόλογα και Επενδυτικά Προϊόντα εντός και εκτός των τειχών, Ακίνητα του Εσωτερικού και του Εξωτερικού, Κινητές Αξίες κάθε είδους έως και τα τιμαλφή θα προσμετρούσαν στην Αποτίμηση της Περιουσίας. Πέρασε το 2016, το 2017 και οι τελευταίες ανακοινώσεις ανέφεραν ως ορόσημο το καλοκαίρι του 2018, για την σταδιακή παράδοση και εφαρμογή του.

Τελευταία επικρατεί Ησυχία, πολύ Ησυχία για κάτι που υποτίθεται ότι θα είναι Επανάσταση. Για κάτι στο οποίο έχουν τοποθετηθεί όλοι οι οικονομικοί παράγοντες της Κυβέρνησης τα τελευταία έτη.

Παρότι η Ηλεκτρονική εφαρμογή του Πόθεν Έσχες των Δημοσίων Προσώπων εφαρμόζεται και είναι ένας προάγγελος του τρόπου Εφαρμογής του Περιουσιολογίου όλων των Ελλήνων, έχουν αρχίσει τα αντίθετα μαντάτα …

Δεν θα εφαρμοστεί τελικά το Περιουσιολόγιο, λένε άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση και επιθυμούσαν την ουσιαστική καταγραφή και πραγματική εφαρμογή του. Αυτή η εξέλιξη θα είναι όντως λυπηρή. Γιατί αν υπήρχε μια περίπτωση να εφαρμοστεί Περιουσιολόγιο ήταν τώρα. Γιατί υπάρχει πραγματική ανάγκη Ελέγχου, Συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου και υπάρχει θεωρώ και δηλωμένη Πολιτική Απόφαση. Αν κάνω λάθος ζητάω συγγνώμη, γιατί παρανόησα, προφανώς…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider