Δυτική Αττική: Η στατιστική του θανάτου «φωνάζει» για άμεσα μέτρα!

Δημήτρης Μπουρίκος
Μοιράσου το
Δυτική Αττική: Η στατιστική του θανάτου «φωνάζει» για άμεσα μέτρα!

Στη συζήτηση για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και την ανάγκη να τελειώνουμε με το μοντέλο των χωματερών, η περίπτωση της Αττικής και της χωματερής Φυλής έχει ιδιαίτερη σημασία. Εδώ και πολλά χρόνια, η τοπική κοινωνία και διάφορες συλλογικότητες της περιοχής υποστηρίζουν ότι έχει αυξηθεί δραματικά η συχνότητα θανάτων από νεοπλασίες, η εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας σε μικρά παιδιά και μαθητές και αποδίδουν αυτή την κατάσταση στην ύπαρξη και λειτουργία της χωματερής και στο γεγονός ότι η χωματερή αυτή είναι ουσιαστικά ο μοναδικός υποδοχέας απορριμμάτων της Αττικής, όμορων περιοχών καθώς και των επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων από όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, ισχυρίζονται ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα σχετική επιδημιολογική μελέτη για την περιοχή και δεν χορηγούνται σχετικά στοιχεία από εμπλεκόμενες υπηρεσίες (βλ. ανακοινώσεις Δυτικού Μετώπου: https://el-gr.facebook.com/Δυτικό-Μέτωπο-292531544468146, Επιτροπής Αγώνα Φυλής για το κλείσιμο της χωματερής: http://epitropi-fylis.blogspot.gr).

Η στατιστική για τον αριθμό και τα αίτια των θανάτων και τα σχετικά δημοσιεύματα της ΕΛΣΤΑΤ είναι δημόσια διαθέσιμα (http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SPO09/-) και μπορούν να επιβεβαιώσουν ή απορρίψουν τον ισχυρισμό των συλλογικοτήτων σχετικά με τις τραγικές αλλαγές όσον αφορά τους θανάτους στην Δυτική Αττική. Κάνοντας χρήση των στοιχείων για τις αιτίες θανάτων ανά τόπο μόνιμης κατοικίας των θανόντων την περίοδο 1999-2014 και συγκρίνοντας την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής (Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας- Ειδυλλίας- Ερυθρών, Μεγάρων και Φυλής) με την υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής, διαπιστώνεται ότι το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες στην Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 27,5% έναντι 15,4% στη λοιπή Περιφέρεια Αττικής την αναφερόμενη περίοδο (βλ. Διάγραμμα 1).

Αναλυτικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, οι θάνατοι από νεοπλασίες το 2014 αντιπροσώπευαν το 26,8% έναντι 21% το 1999 στο σύνολο των θανάτων στην περιοχή. Στη λοιπή Περιφέρεια, οι θάνατοι από νεοπλασίες το 2014 αντιπροσώπευαν το 27,2% έναντι 23,6% το 1999 στο σύνολο των θανάτων. Σε απόλυτους αριθμούς, το 1999 καταγράφηκαν στην Δυτική Αττική 240 θάνατοι από νεοπλασίες που αυξήθηκαν στις 373 το 2014. Τα στοιχεία για την περίοδο 1999-2014 δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθερή ανοδική τάση του ποσοστού θανάτων από νεοπλασίες στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής (βλ. Διάγραμμα 2), γεγονός που ναι μεν ταιριάζει με τη γενική επιδημιολογική τάση αύξησης της συμμετοχής των νεοπλασιών στους θανάτους του πληθυσμού (ΕΛΣΤΑΤ, 2016), όμως διαφοροποιείται συγκριτικά με την ταχύτητα αυτής της ανόδου, όπως δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία με τη λοιπή Περιφέρεια Αττικής.

Δεδομένου ότι τα διαθέσιμα στοιχεία θανάτων ανά αιτία είναι διαθέσιμα μόνο σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, είναι εμφανές ότι «αποκρύπτουν» ακόμα μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις σε επιμέρους χωρικά επίπεδα, όπως αυτά των Δήμων, των Δημοτικών Ενοτήτων και των πολεοδομικών ενοτήτων/γειτονιών. Η γειτνίαση πολεοδομικών ενοτήτων και γειτονιών με επικίνδυνες χρήσεις (χωματερή, διυλιστήρια, λατομεία, οικοδομικά υλικά), όπως οι περιοχές Ζωφριά, Γεννηματάς, Τσουκλίδι (Δημοτική Ενότητα Άνω Λιοσίων), Νέα Ζωή Ασπροπύργου και Νεόκτιστα Ασπροπύργου, σε συνδυασμό με τα ευρήματα σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και τις εμπειρικές μαρτυρίες των κατοίκων και συλλογικοτήτων των περιοχών, «φωνάζουν» για τη λήψη άμεσων μέτρων για την συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση του φαινομένου και την προώθηση έργων και δράσεων για την προφύλαξη του τοπικού πληθυσμού.

Η ίδρυση και λειτουργία ενός Παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας στην Δυτική Αττική για τη συστηματική και τεκμηριωμένη μελέτη του φαινομένου σε επίπεδο γειτονιάς, την υγειονομική φροντίδα του τοπικού πληθυσμού αλλά και την ανάδειξη της αναγκαιότητας για την περιβαλλοντική ανάταξη της περιοχής αποτελούν χρέος όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και της επιστημονικής υγειονομικής κοινότητας. Το παράδειγμα της περιοχής των Οινοφύτων και της τεκμηρίωσης των υγειονομικών επιπτώσεων από τη ρύπανση των πηγών πόσιμου νερού (Linos et.al, 2011, Χριστοφορίδου κ.α., 2011) αναδεικνύει τη σημασία των εμπειριών των κατοίκων και της επιστημονικής έρευνας προκειμένου ένα τοπικό ζήτημα να αποτελέσει πεδίο πολιτικών αποφάσεων. Η μελέτη νοσηρότητας στις επιμέρους χωρικές ενότητες της Δυτικής Αττικής σε συνδυασμό με διεύρυνση και εντατικοποίηση της παρεχόμενης υγειονομικής φροντίδας στον τοπικό πληθυσμό και την περιβαλλοντική ανάταξη με την απομάκρυνση των οχλουσών δραστηριοτήτων αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την αντιστροφή της στατιστικής του θανάτου στην περιοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:12

Wall Street: Έχασε τις 29.000 μονάδες ο Dow - Πρώτη φορά από το 2020

23:41

ΗΠΑ: Ο Karl Lagerfeld το θέμα του Met Gala 2023

23:26

ΗΠΑ: Την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον

23:24

Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατός ανέτρεψε τον επικεφαλής της χούντας, ανέστειλε το Σύνταγμα της χώρας

23:07

ΗΠΑ: Τροπολογία για τα F-16 προσπαθεί να βάλει φρένο στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

23:00

Μισέλ (ΕΕ): Πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα Ενεργειακή Ένωση, με μια πραγματική κοινή στρατηγική

22:42

Κύπρος: Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας

22:38

ΟΗΕ: Βέτο Ρωσίας στο ΣΑ για το ψήφισμα καταδίκης της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών

22:27

Κινέζοι χάκερ «πείραξαν» πρόγραμμα chat καναδικής εταιρείας

22:03

Κισινάου και Τιφλίδα δεν αναγνωρίζουν τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στην Ρωσία

22:00

Βρετανία: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς θέλουν την παραίτηση Τρας, Κουάρτενγκ

21:56

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό

21:52

Ενίσχυση του προϋπολογισμού και δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων ζητά η ΠΕΦ

21:47

Phoenix Vega Mezz: Καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους

21:26

Wall Street: «Άνθρακες» οι προσπάθειες ανάκαμψης - Προς το κλείσιμο ενός «μαύρου Σεπτεμβρίου και ενός αρνητικού τριμήνου

21:25

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Χορήγηση υποτροφιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

21:15

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία εξετάζει τη χρήση πυρηνικών όπλων

21:01

Μικρά κέρδη για τον χρυσό την Παρασκευή, αλλά σε χαμηλό από το 2021 το κλείσιμο γ' του τριμήνου

20:49

Η Μόσχα κατηγορεί τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για «προπαγάνδα» 

20:44

Κικίλιας: «Ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους του τουρισμού για τις φετινές υψηλές επιδόσεις»

20:39

Μπλε Κέδρος: Ειδικός διαπραγματευτής των μετοχών η Merit

20:37

Intracom  Holdings: Αύξηση πωλήσεων στο α' εξάμηνο του 2022 - Στα 126,5 εκατ. ευρώ

20:29

Υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο

20:26

Συνεργασία αρχών Σουηδίας, Γερμανίας και Δανίας στην έρευνα για δολιοφθορά σε Nord Stream

20:13

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία

20:10

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ο έλεγχος των ενστάσεων και η δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες

20:03

Ξεκινούν από 3 Οκτωβρίου οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής

20:02

Η Βενεζουέλα πήρε τον έλεγχο ενεργειακής εταιρείας με δεσμούς στη Ρωσία 

19:55

Παράταση έως 31/12 η αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων στη γουνοποιία

19:47

Στις 8 Νοεμβρίου η απόφαση της ΕΕ για το deal Microsoft - Activision, αξίας 69 δισ. δολαρίων