Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Κωνσταντίνος Μίχαλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου να επέλθει ηρεμία στις αγορές και η χώρα μας κάνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις να δώσει ένα σήμα στους επενδυτές ότι μπορούν πλέον να εμπιστεύονται την Ελλάδα.

Βεβαίως και το αποτέλεσμα της συμφωνίας στο Eurogroup ήταν χαμηλότερο των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί, ωστόσο είναι αρκετό για το ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας. Τώρα εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει σεβόμενη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της, τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την φυγή προς τα εμπρός.

Ήδη υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια που δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία, όπως για παράδειγμα το θετικό ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Από την αρχή του 2017 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει περισσότερες από 14.000 επιχειρήσεις, αλλά από την άλλη 16.479 ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους το ίδιο διάστημα.

Βέβαια, μπορεί ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων να είναι μεγαλύτερος, ωστόσο σε βάθος πενταετίας το ισοζύγιο είναι ξεκάθαρα αρνητικό. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τις 3 Ιουλίου του 2017 έχουν κλείσει 273.000 επιχειρήσεις, ενώ ο αριθμός αυτών που άνοιξαν δεν ξεπερνά τις 216.000. Επιπλέον, είναι εμφανής η ποιοτική διαφορά μεταξύ των επιχειρήσεων που κλείνουν και αυτών που ανοίγουν. Οι νέες επιχειρήσεις είναι κυρίως μικρού μεγέθους, είτε ατομικές είτε Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τεχνολογικού περιεχομένου των επιχειρήσεων και την εξειδίκευση σε κλάδους εντάσεως εργασίας. Παράλληλα, με εξαίρεση τον τομέα του τουρισμού, δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η εξοντωτική αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, η έλλειψη ρευστότητας, ο δυσεύρετος και ακριβός δανεισμός και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, είναι βασικές αιτίες για το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Το ερώτημα, όμως, είναι με ποιο τρόπο μπορεί αυτό το κλίμα να αντιστραφεί. Και είναι επιβεβλημένο να αντιστραφεί, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερες, αλλά και πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις προκειμένου να επιστρέψει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Η λύση για την αντιστροφή της κατάστασης, είναι ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με λιγότερους φόρους και εισφορές σε βάρος της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, με αποτελεσματικότερο έλεγχο των δαπανών, σε συνδυασμό με περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στις αγορές, αλλά και περισσότερα κίνητρα και εργαλεία στήριξης της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Μόνο με αυτό τον τρόπο, θα στηριχθούν οι επενδύσεις που χρειάζονται για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελεί πλέον βιώσιμη επιλογή για τη χώρα ένα δημοσιονομικό μείγμα που στηρίζεται αποκλειστικά στη φορολογία και σε μέτρα που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα.

Εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά σε αυτό το επίπεδο, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να προσελκύσει τα κεφάλαια και τις επενδύσεις που χρειάζεται για να βγει από την κρίση. Αντίθετα, θα αρχίσουμε πάλι να βλέπουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να λιγοστεύουν, τόσο σε αριθμό όσο και σε μέγεθος, και αντίστοιχα να μειώνονται τα εισοδήματα και το επίπεδο ζωής των πολιτών.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider