Βενεζουέλα: Στους 920 ο αριθμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς - Πάνω από 50.000 αγνοούμενοι

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βενεζουέλα: Στους 920 ο αριθμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς - Πάνω από 50.000 αγνοούμενοι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Σύμφωνα με δεδομένα του ινστιτούτου γεωλογικών μελετών των ΗΠΑ (USGS), ο σεισμός των 7,5 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε τη χώρα τουλάχιστον από το 1900.

Τελευταία ενημέρωση 20:31

Στους 920 εκτοξεύτηκε ο αριθμός των νεκρών από τον διπλό σεισμό που έπληξε τη Βενεζουέλα την Τετάρτη, δήλωσε η υπηρεσιακή πρόεδρος της χώρας Ντέλσι Ροδρίγκες, δίνοντας έναν νεότερο προσωρινό απολογισμό της τραγωδίας.

Ο αριθμός των αγνοουμένων μετά τον διπλό σεισμό που συγκλόνισε τη Βενεζουέλα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 50.000, ανακοίνωσε σήμερα ο υπεύθυνος της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι ο απολογισμός "σαφώς θα αυξηθεί σημαντικά".

"Πρόκειται για μια επιχείρηση διάσωσης εξαιρετικά περίπλοκη. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι και 920 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Η έρευνα μέσα στα συντρίμμια είναι επομένως μια κολοσσιαία αποστολή", δήλωσε ο Τομ Φλέτσερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Γενεύη.

"Βεβαίως, υπάρχει επίσης η απειλή των μετασεισμών. Οι ομάδες διάσωσης παρεμβαίνουν επομένως σε συνθήκες απίστευτης πολυπλοκότητας", πρόσθεσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των αρχών της Βενεζουέλας κάνει λόγο σήμερα για 920 νεκρούς αλλά οι σκηνές καταστροφής που είδαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου υποδηλώνουν έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρωπίνων απωλειών.

Συγκριτικά, σεισμοί παρομοίου μεγέθους προκάλεσαν τον θάνατο περισσοτέρων από 200.000 ανθρώπων στην Αϊτή τον Ιανουάριο του 2010, 73.000 ανθρώπων στο Κασμίρ τον Οκτώβριο του 2005 ή ακόμη περίπου 53.500 ανθρώπων στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας τον Φεβρουάριο του 2023.

Περίπου "50.000 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι. Η αποστολή μας είναι να βρούμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό και να διατηρήσουμε τον αριθμό των νεκρών όσο το δυνατόν πιο χαμηλό. Ωστόσο σίγουρα αυτός θα αυξηθεί σημαντικά", δήλωσε ο Φλέτσερ.

Ομάδες διάσωσης που έχουν καταφθάσει από τουλάχιστον 17 χώρες αναπτύσσονται για να συμμετάσχουν στις έρευνες για επιζώντες, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

"Έχουμε επί του παρόντος 35 ομάδες που έχουν αναπτυχθεί επί του πεδίου. Αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερους από 1.600 εξειδικευμένους διασώστες και περισσότερους από 100 σκύλους διάσωσης", διευκρίνισε ο Φλέτσερ.

"Χρησιμοποιούμε επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εισέλθουμε σε κτίρια που δεν είναι προσβάσιμα σε ανθρώπους, προκειμένου να εντοπίσουμε επιζώντες. Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας σε εξέλιξη", τόνισε.

Η Ροδρίγκες δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την ανάπτυξη στρατού στην πολιτεία Λα Γκουάιρα.

Σύμφωνα με πρόβλεψη του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS), ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να ξεπεράσει τους 10.000.

Ομάδες διάσωσης από τουλάχιστον 17 χώρες αναπτύσσονται στη Βενεζουέλα για να συμμετάσχουν στην έρευνα για επιζώντες μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που κατέστρεψαν τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με δεδομένα του ινστιτούτου γεωλογικών μελετών των ΗΠΑ (USGS), ο σεισμός των 7,5 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε τη χώρα τουλάχιστον από το 1900.

Κατά δεδομένα του USGS, η πρώτη σεισμική δόνηση, ο «προσεισμός» όπως τον χαρακτήρισε, 7,2 βαθμών, καταγράφτηκε στις 18:04 (τοπική ώρα· 01:04 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 21,9 χιλιομέτρων, κάπου 200 χιλιόμετρα δυτικά από το Καράκας. Η δεύτερη, 7,5 βαθμών, με μικρό εστιακό βάθος, 10 χιλιομέτρων, ακολούθησε 39 δευτερόλεπτα αργότερα, 45 χιλιόμετρα από εκεί.

Στην πρωτεύουσα, όπου κατέρρευσαν πολλά κτίρια, δρόμοι ήταν γεμάτοι θραύσματα σπασμένων γυαλιών και πολύς κόσμος πέρασε τη νύχτα έξω, αρκετός μέσα στο αυτοκίνητό του, αν είχε, καθώς η γη συνέχιζε να τρέμει από τους μετασεισμούς.

Η περιοχή που υπέστη το πιο σκληρό πλήγμα είναι η πολιτεία Λα Γουάιρα, βόρεια της πρωτεύουσας Καράκας, όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο Σιμόν Μπολίβαρ στη Μαϊκετία--που έκλεισε λόγω των ζημιών που υπέστη--κι η παραθαλάσσια πόλη Κάτια λα Μαρ, όπου κατέρρευσαν πολλά κτίρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Τρία χρόνια μετά τις μεγάλες φωτιές: Τι απέγιναν τα δάση σε Έβρο, Πάρνηθα και Βόρεια Εύβοια

Δύο πόλεις στην Ελλάδα με το καλύτερο street food στη Γη

Το στεγαστικό στη ΔΕΘ: Από το «Σπίτι μου ΙΙΙ» στη διάσωση της πρώτης κατοικίας - Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Φόρτωση BOLM...

reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider