Μάχη με τις φλόγες: Δύσκολη η νύχτα σε Αχαΐα, Χίο και Ζάκυνθο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μάχη με τις φλόγες: Δύσκολη η νύχτα σε Αχαΐα, Χίο και Ζάκυνθο
Δύσκολη αναμένεται η νύχτα σε Αχαΐα, Χίο, Ζάκυνθο. Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων της Κάτω Αχαΐας προς Πύργο.

(upd 23:22) Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα στα ενεργά μέτωπα της φωτιάς, καθώς, από τις 82 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, πάνω από 20 παραμένουν σε εξέλιξη.

Οι ισχυροί βοριάδες δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, που από το πρωί δίνουν μάχη σε Αχαΐα, Ζάκυνθο, Πρέβεζα, Άρτα, Βόνιτσα, Χίο, Αλεξανδρούπολη, Κεφαλονιά και Φωκίδα, ενώ τα μηνύματα του 112 για εκκενώσεις ήταν διαδοχικά.

Η φωτιά στην Αχαΐα εξακολουθεί να μαίνεται, έχοντας στο πλευρό της τους ισχυρούς ανέμους με ριπές 9 μποφόρ. Η πύρινη λαίλαπα έφτασε στην Κάτω Αχαΐα στο ύψος της Νέας Εθνικής Πατρών Πύργου, καίγοντας στο πέρασμά της σπίτια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, στάβλους, αθλητικά συγκροτήματα, ελαιόδεντρα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 23 οικισμοί.

Δύο ασθενείς και το προσωπικό του Κέντρου υγείας Κάτω Αχαΐας, απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις εγκαταστάσεις της υγειονομικής μονάδας. Επίσης, πλωτά του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν στη θαλάσσια ζώνη από τα Καμίνια έως τα Βραχναίικα Πάτρας, παρέλαβαν δύο άτομα από ξενοδοχειακή μονάδα και ακόμη επτά από την ευρύτερη περιοχή. Όλοι μεταφέρονται με ασφάλεια στο νότιο λιμάνι της Πάτρας.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εκδηλώθηκαν συνολικά τρεις πυρκαγιές.

Η πρώτη και κύρια πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Ίσωμα, κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή. Για την κατάσβεση της επιχείρησαν συνολικά 20 ενέρια μέσα που εναλάσσονταν, εκ των οποίων ένα ελικόπτερο είναι για τον συντονισμό τους. Η φωτιά κινήθηκε προς Κάτω Αλισσό.

Η δεύτερη πυρκαγιά είναι στην περιοχή Γλαύκος, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ελεγχθεί.

Η τρίτη είναι στην περιοχή Πλατάνι και είναι σε εξέλιξη πλησίον κατοικημένης περιοχής. Εκτός από τα επίγεια μέσα για την κατάσβεση της επιχειρούν και δύο αεροσκάφη «καναντέρ».

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Φλογεραίικα Ερυμάνθου Αχαΐας με αποτέλεσμα στο σημείο να σπεύσει μεγάλη πυροσβεστική δύναμη, ενώ στην περιοχή που μαίνεται η πυρκαγιά έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις.

Μήνυμα για προληπτική εκκένωση του δήμου Κάτω Αχαΐας

Μήνυμα για προληπτική εκκένωση του δήμου Κάτω Αχαΐας εστάλη από το 112.

Οι κάτοικοι της έδρας του δήμου Δύμης, κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς την περιοχή του Πύργου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Παράλληλα ζητείται από τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Το 112 ήχησε αρκετές φορές τις τελευταίες ώρες. Νωρίτερα κλήθηκαν οι κάτοικοι στις κοινότητες Βραχνέικα, Τσουκαλέικα, Καμίνια και Ανεμόμυλος, του Δήμου Πατρέων να απομακρυνθούν προς την πόλη της Πάτρας, λόγω της φωτιάς που καίει στην Δυτική Αχαΐα. Νωρίτερα με άλλο μήνυμα του 112 είχαν κληθεί οι κάτοικοι των οικισμών 'Ανω Αχαΐα, Πίσω Συκιά, Τογέικα, Καρυά, Στεναίτικα, Λευκός να απομακρυνθούν προς την Κάτω Αχαΐα.

«Δεν είναι καλή η κατάσταση, επεκτείνεται η φωτιά και νότια. Πάει σε οικισμούς καινούργιους και μάλιστα σε οικισμούς που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις που μπορούν να φτάσουν τη φωτιά πολύ μακριά», ανέφερε ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, για το εν εξελίξει πύρινο μέτωπο. Μιλώντας στο Open, είπε ότι η φωτιά απειλεί την Καρυά της Κοινότητας Πετροχωρίου, όπου «πάμε για εκκένωση και εκεί. Εκκενώνουμε συνεχώς οικισμούς». «Αν επεκταθεί περαιτέρω στο δάσος της Μόβρης, μπορεί να φτάσει στην Ηλεία», τόνισε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη μεγάλης συνδρομής των εναέριων μέσων, καθώς αυτά που επιχειρούν τώρα «δεν επαρκούν», κάνοντας έκκληση για περισσότερα εναέρια όσο διαρκεί το φως της ημέρας.

Στη διακοπή της κυκλοφορίας σε σημεία του οδικού δικτύου προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Αχαΐα.

Συγκεκριμένα η κυκλοφορία έχει διακοπεί στα εξής σημεία:

-Στη νέα Εθνική οδό Πατρών- Πύργου.
-Στην παλαιά εθνική οδό Πατρών- Πύργου.
-Στις λοιπές οδούς, από κόμβο Κάτω Αχαΐας μέχρι Οβρυά- Πάτρα.
-Από κόμβο ΒΙΠΕ και στην εθνική οδό Πατρών -Τριπόλεως.

Ζάκυνθος: Σε αυλές σπιτιών οι φλόγες

Από τα ξημερώματα της Τρίτης, η Ζάκυνθος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη και ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που ξεκίνησε από δασική έκταση στο Κοιλιωμένο και επεκτάθηκε γρήγορα προς τον Αγαλά. Όπως αναφέρει το zantetimes,gr, η ένταση των ανέμων και η παρατεταμένη ξηρασία συνετέλεσαν στην ταχύτατη εξάπλωση των φλογών, οι οποίες μέσα σε λίγες ώρες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών, καταστρέφοντας κατοικίες και επιχειρήσεις.

Από νωρίς, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία και δεκάδες εθελοντές έδιναν έναν άνισο αγώνα με τις φλόγες, ενώ μήνυμα του 112 διέταξε εκκενώσεις στον Αγαλά και αργότερα στο Κερί. Με τη συνδρομή του ΚΤΕΛ, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι στις εγκαταστάσεις του, ενώ το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου παραμένει ανοιχτό για τους πληγέντες.

Στο νησί άρχισαν να καταφθάνουν ενισχύσεις, ανάμεσά τους και δυνάμεις της ΕΜΟΔΕ, ωστόσο η φωτιά παρέμενε ανεξέλεγκτη, με το μέτωπο να κατευθύνεται απειλητικά προς τη Λιθακιά. Η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική και η αγωνία των κατοίκων κορυφώνεται.

Συνολικά επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 15 οχήματα, μαζί με εθελοντικές ομάδες και πεζοπόρα τμήματα, ενώ από την πλευρά του δήμου Ζακύνθου και της περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου, συνδράμουν πολλές υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Έχουν εκκενωθεί όλα τα τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται στην περιοχή Αγαλά και Κερί, με τους τουρίστες να μεταφέρονται σε άλλα ξενοδοχεία.

Χίος: Η φωτιά «πολιορκεί» τη Βολισσό

Ανεξέλεγκτη και η φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Τρίτης τη βόρεια Χίο. Με μηνύματα μέσω του 112 εκκενώθηκαν το ένα μετά το άλλο τα χωριά της περιοχής. Ήδη δόθηκε εντολή εκκένωσης της Κατάβασης, των Διευχών, της Σιδηρούντας, των Φυτών και των Κηπουριών, ενώ στις 21.45 δόθηκε εντολή εκκένωσης της Παρπαριάς προς Καμπιά και Καρδάμυλα.

Σε εξέλιξη είναι και επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών από τις παραλίες Λημνιά και Αγία Μαρκέλλα. Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), στη θαλάσσια επιχείρηση συμμετέχουν επτά πλωτά του Λιμενικού Σώματος -πέντε περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό και ένα περιπολικό πλοίο — καθώς και ιδιωτικά σκάφη. Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί συνολικά 56 άτομα. Από αυτά, τα 54 μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Λιθί και δύο στην περιοχή Λαγαδά Οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης και των διασώσεων.

Στις 6 το απόγευμα με το πλοίο της γραμμής αναχώρησαν από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τη Χίο τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής και 18 Πυροσβέστες. Επιπλέον, τις προσπάθειες πυρόσβεσης θα ενισχύσουν μία ομάδα δασοκομάντος και το ελικόπτερο που σταθμεύει στη Μυτιλήνη. Στη Χίο, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται ενισχύσεις και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Δεκάδες πυρκαγιές αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σε 82 ανέρχονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο στην επικράτεια, από τις οποίες οι 23 παραμένουν σε εξέλιξη, απασχολώντας ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, που δίνουν μάχη για να τις θέσουν υπό έλεγχο. Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση που έκανε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΠΣ, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της επικράτειας, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και όλες οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, ενώ ζητήθηκε από τη χώρα μας συνδρομή τεσσάρων αεροσκαφών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, λόγω των πολύ δύσκολων συνθηκών και του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι, σύμφωνα και με την απογευματινή έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Β. Βαρθακογιάννη οι πυρκαγιές που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι δυνάμεις πυρόσβεσης ήταν 106, καθώς παρέμεναν «ανοιχτές» αρκετές της προηγούμενης ημέρας.

Συγκεκριμένα, για τις πυρκαγιές του 24ωρου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, από χτες, Δευτέρα 11-8-2025, ώρα 18.00, μέχρι σήμερα στις 18.00, εκδηλώθηκαν 82 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 59 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμα τις 23.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, (ΔΑΕΕ), διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική, για μία ακόμα φορά παρακαλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Πυρκαγιά στα Στάμνα Μεσολογγίου

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στα Σταμνά Μεσολογγίου και με μήνυμα το 112 οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από το χωριό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας του Δήμου Μεσολογγίου Νίκος Παπανικολάου χαρακτήρισε την κατάσταση κρίσιμη, σημειώνοντας ότι η φωτιά προσεγγίζει το χωριό.

«Ηδη έχουν απομακρυνθεί, με μέριμνα του Δήμου, ηλικιωμένοι και λεωφορείο παραμένει σε επιφυλακή για την απομάκρυνση και άλλων ατόμων. Υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και η διεύθυνση του ανέμου αλλάζει συνεχώς καθιστώντας την κατάσβεση πολύ δύσκολη» τόνισε

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου είχαν διατεθεί και 5 εναέρια μέσα, που πραγματοποίησαν ρίψεις νερού.

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στον δήμο Βόλβης

Μάχη συνέχισαν να δίνουν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που αναζωπυρώθηκε σήμερα, λόγω των ισχυρών ανέμων, σε αγροτοδασική έκταση στο δήμο Βόλβης στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, υπήρξε προειδοποίηση από το 112 για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι του Βαϊοχωρίου με κατεύθυνση προς τη Νυμφόπετρα. Σύμφωνα με την αστυνομία, εκκενώθηκε το χωριό, αλλά δεν κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν όσοι μένουν στη δομή προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων ασύλου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας συνέδραμαν από αέρος στην κατάσβεση δύο ελικόπτερα.

Σε πύρινο κλοιό η Πρέβεζα

Δύσκολη θα είναι η νύχτα για τα χωριά του δήμου Ζηρού στην Πρέβεζα, με το 112 να στέλνει αλλεπάλληλα μηνύματα ενημερώνοντας τους κατοίκους, είτε να απομακρυνθούν από τους οικισμούς, είτε να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα το πρωί στον Αμμότοπο και την Δαφνωτή, τέθηκαν υπό έλεγχο, όμως εκείνη που ξέσπασε στον Γυμνότοπο πήρε γρήγορα διαστάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

«Ζαλίζει» το εντυπωσιακό δαχτυλίδι αρραβώνων του Κριστιάνο Ρονάλντο - Πόσα πλήρωσε

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Οι «χρυσές» ειδικότητες με βέβαιο διορισμό - Οι «σίγουροι» και τα αουτσάιντερς για μια θέση στο Δημόσιο

MyStreet: Στον «αέρα» το app με καταγγελίες για τραπεζοκαθίσματα - Πώς λειτουργεί

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider