Ο στρατός της Γερμανίας θα εγκαταλείψει αεροπορική βάση του στον Νίγηρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο στρατός της Γερμανίας θα εγκαταλείψει αεροπορική βάση του στον Νίγηρα
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, οι διαπραγματεύσεις με το στρατιωτικό καθεστώς της αφρικανικής χώρας για παραμονή των γερμανικών δυνάμεων απέτυχαν.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας θα πάψουν να αξιοποιούν την αεροπορική βάση που διέθεταν στον Νίγηρα την 31η Αυγούστου, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το στρατιωτικό καθεστώς της αφρικανικής χώρας απέτυχαν, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι στρατιωτικοί της Μπούντεσβερ οι οποίοι σταθμεύουν ακόμη εκεί θα αποσυρθούν ως την 31η Αυγούστου, διευκρίνισε.

Η στρατιωτική συνεργασία με τον Νίγηρα, με τη συμμετοχή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, επίσης θα εγκαταλειφθεί, συνέχισε.

Το στρατιωτικό καθεστώς στον Νίγηρα, που κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα την 26η Ιουλίου 2023, προσέγγισε τη Ρωσία και το Ιράν και απομακρύνθηκε από τη Γαλλία, την άλλοτε αποικιακή δύναμη, και τις ΗΠΑ. Παρόμοιες εξελίξεις καταγράφτηκαν στα γειτονικά κράτη, το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, όπου την εξουσία ασκούν επίσης οι στρατιωτικοί και αντιμετωπίζουν, όπως και ο Νίγηρας, τη βία τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Στα τέλη Μαΐου, Βερολίνο και Νιαμέ έκλεισαν προσωρινή συμφωνία, η οποία επέτρεπε στην Μπούντεσβερ να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα για αεροπορικές μεταφορές ως την 31η Αυγούστου.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών για την παράταση της αξιοποίησής της δεν καρποφόρησαν· προσέκρουσαν ιδίως στο ότι το προσωπικό το οποίο στάθμευε εκεί δεν θα είχε πλέον ασυλία έναντι ποινικών διώξεων.

Το τελευταίο διάστημα στη βάση έχουν απομείνει 38 Γερμανοί στρατιωτικοί και 33 συνεργάτες γερμανικών και ξένων ιδιωτικών εταιρειών. Αξιοποιούν τη βάση ιδίως για την εσπευσμένη απομάκρυνση Γερμανών υπηκόων από κράτη της Αφρικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου εύχεται να επιστρέψει στην εξουσία ο Τραμπ

Μπορέλ: Ο Όρμπαν εκπροσώπησε την Ουγγαρία και μόνο στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών

Παναμάς: Η εισαγγελία άσκησε έφεση στην αθώωση των 28 κατηγορουμένων στην υπόθεση «Panama Papers»

gazzetta
gazzetta reader insider insider