«Πράσινος» θρίαμβος: Με... ολόχρυση κλωστή το 7ο αστέρι του Παναθηναϊκού

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινος» θρίαμβος: Με... ολόχρυση κλωστή το 7ο αστέρι του Παναθηναϊκού
Το εγχείρημα του Δ. Γιαννακόπουλου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στην κορυφή το «τριφύλλι» - Πόσα χρήματα μπαίνουν στα «πράσινα» ταμεία.

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης, τεκμηριώνοντας το προσωνύμιό του ως «Αυτοκράτορας» καθώς μετά από 13 ολόκληρα άγονα χρόνια, σε έναν μαγικό τελικό που έγραψε ιστορία, επιβλήθηκε έναντι της Ρεάλ Μαδρίτης και εκθρόνισε την «Βασίλισσα» με σκορ 80-95. Το εγχείρημα του ισχυρού άνδρα της ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς η ομάδα του από προτελευταία (17η) πέρυσι, τη σεζόν 2023-2024 κυριάρχησε και βρίσκεται ξανά στην αφρόκρεμα του μπάσκετ της Γηραιάς Ηπείρου.

Το «τριφύλλι» κατέκτησε το έβδομο ευρωπαϊκό στην ιστορία του, ξανά στο Βερολίνο όπως το μυθικό 2009, με καθοριστικό ρόλο να διαδραματίζει η σκληρή άμυνά του και η εκρηκτική στρατηγική που εφάρμοσε ο μαέστρος προπονητής του, Εργκίν Αταμάν που έκανε outplay τον... ομόλογό του Τσους Ματέο, σε συνδυασμό με την ηγετική εμφάνιση από τον αρχηγό του, Κώστα Σλούκα, που αναδείχθηκε MVP της τελικής αναμέτρησης (24 πόντους με 4/4 τρίποντα, 2/2 δίποντα και 8/9 βολές) αλλά και ολόκληρου του Final Four και συνοδοιπόρους του τον Κέντρικ Ναν (21 πόντους) και τον Ματίας Λεσόρ (17 πόντους).

Βεβαίως, οι «πράσινοι» βρήκαν στήριγμα και στους 10.000 οπαδούς τους που μετέτρεψαν την Uber Arena σε ΟΑΚΑ, χωρίς να χάνουν τις ελπίδες τους ακόμη κι όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ με -14 πόντους ενώ όλοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν έβαλαν το λιθαράκι τους στην ασύλληπτη ευρωπαϊκή βραδιά του «Επτάστερου». Οι 11 πόντοι με γεμάτη στατιστική και... πεισματική πίεση που άσκησε στα μετόπισθεν ο Τζέριαν Γκραντ, οι μάχες κάτω από τα καλάθια και τα μεγάλα σουτ του Ντίνου Μήτογλου, η ενέργεια του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη που... κόλλησε σαν «βεντούζα» στους Μαδριλένους, η μεστότητα του Χουάντσο Ερναγκόμεθ, η ετοιμότητα του Λούκα Βιλντόζα, η ψυχραιμία του Μάριους Γκριγκόνις, το πάθος του Ιωάννη Παπαπέτρου και η θέληση του Κώστα Αντετοκούνμπο, έθεσαν τα θεμέλια για το θαύμα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Όπως ήδη έγραψε το insider.gr, το έβδομο αστέρι στην πράσινη φανέλα θα είναι... ολόχρυσο καθώς σύμφωνα με στοιχεία, από ευρωπαϊκά sites, ο θριαμβευτής του Βερολίνου λαμβάνει περίπου 1,76 εκατ. ευρώ, μέσα από μόνο μία νίκη, κάτι σαν... «ένεση» - εφάπαξ! Η Ρεάλ Μαδρίτης, όντας φιναλίστ του μεγάλου τελικού θα ενισχυθεί με σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, στον μικρό τελικό, ο Ολυμπιακός που κατέλαβε την τρίτη θέση θα προσθέσει στα ταμεία του 880.000 ευρώ και η Φενέρμπατσχε, 762.000 ευρώ, αντιστοίχως.

Πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το συνολικό χρηματικό ποσό που διανέμεται στις ομάδες της Ευρωλίγκας βασίζεται όχι μόνο στις επιδόσεις τους μέσα στο παρκέ, οι οποίες αποτελούν μόνο το 21% της συνολικής οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως: τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι χορηγίες, οι διαφημίσεις και τα εισιτήρια από τους φιλάθλους, που απαρτίζουν το υπόλοιπο 79%.

Επομένως, εν συνόλω, η αμοιβή για τον κορυφαίο σύλλογο της σεζόν φτάνει μέχρι και τα 42,5 εκατ. ευρώ, εάν συμπεριληφθούν και οι προαναφερθείσες σταθερές και τα deals που κλείνονται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όπως εξηγούν διεθνείς μπασκετικές ιστοσελίδες. Παράλληλα, για τις θέσεις #5 με #14 οι πληρωμές ποικίλουν από 695.632 ευρώ έως 173.908 ευρώ, ενώ οι τέσσερις τελευταίες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα δεν θα εισπράξουν χρήματα, αμιγώς από την διοργάνωση.

Ο πράσινος θρίαμβος

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πίσω στο σκορ και εξεπλάγην καθώς ο Ιντιαγέ σημείωσε 8 γρήγορους πόντους στην πρώτη περίοδο. Το θετικό για τους «πράσινους» ήταν πως ο Ταβάρες χρεώθηκε από νωρίς με 2 φάουλ, ωστόσο το σκορ άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα ψηλά, με τους παίκτες του Αταμάν να μην φοβούνται να ακολουθήσουν. Πάντως, η μεγάλη ευστοχία Ρεάλ, τα επιθετικά της ριμπάουντ, τα λίγα λάθη της και ο διψήφιος Μούσα, διεύρυναν το προβάδισμα της «Βασίλισσας». Ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» για τον πράσινο πάγκο ήταν τα τρία φάουλ του Ναν και το γεγονός πως οι Μαδριλένοι έβρισκαν διαρκώς λύσεις επιθετικά, αναγκάζοντας το «τριφύλλι» να κυνηγά. Η διαφορά άρχισε να ξεφεύγει για την Ρεάλ, με αποδοτική εμφάνιση από τον Πουαργιέ και το κρίσιμο για τον ΠΑΟ ήταν να πέσει ο ρυθμός και να αντιμετωπίσει την αμυντική του δυσλειτουργία, ώστε να περιορίσει την υψηλή ποιότητα των αντιπάλων του με το σκορ της πρώτης περιόδου να κλείνει στο 36-25.

Στο πρώτο μισό της δεύτερης περιόδου ξεκίνησε η «πράσινη» αντεπίθεση με όπλο την άμυνα που οδήγησε σε αστοχία την Ρεάλ και τη «ψαλίδα» μάλιστα να κλείνει μέχρι και στον 1 πόντο. Με μπροστάρη τον Σλούκα και τον Γκραντ και σημαντικές «ενέσεις» από Ερναγκόμεθ και Βιλντόζα, το σκορ του 2ου δεκαλέπτου έκλεισε στο 54-49. Στο πρώτο ημίχρονο ξεχώρισαν οι Μούσα με 13 πόντους και Καμπάτσο με 10 πόντους, ενώ για το «τριφύλλι», ηγήθηκαν οι Σλούκας και Λεσόρ με 11 πόντους έκαστος.

Το Όσκαρ της ανατροπής του «τριφυλλιού»

Η τρίτη περίοδος σημαδεύτηκε από το πρώτο προσπέρασμα του Παναθηναϊκού στην αναμέτρηση και το τρίποντο του Ναν που έφερε το σκορ στο 56-58. Παρά τις συγκλονιστικές τους άμυνες, οι «πράσινοι» έβγαλαν περιορισμένη νευρικότητα και δεν μπόρεσαν να κεφαλαιοποιήσουν στο έπακρο το προβάδισμά τους, εμφανίζοντας σχετική δυστοκία και έλλειψη αποτελεσματικότητας. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 5 πόντους και επικεφαλής τον Σλούκα, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση οδηγού στην τέταρτη περίοδο με το σκορ στο 61-64 υπέρ του.

Το τελευταίο δεκάλεπτο του τελικού είχε χαρακτηριστικό την ασφυκτική άμυνα των παικτών του Παναθηναϊκού που κούρασε τα γερασμένα κορμιά της «Βασίλισσας», καθώς φάνηκε πως άδειαζε το... ντεπόζιτο των βετεράνων Ισπανών από το αφόρητο πρέσινγκ των «πράσινων». Μάλιστα, ο Ματέο δοκίμασε να παίξει μέχρι και ζώνη, που αποσυντόνισε παροδικά τους παίκτες του Αταμάν, όμως τότε μίλησε ξανά ο Σλούκας με 2 τρίποντες «βόμβες». Ο Γιουλ απάντησε με δικά του σουτ πίσω από τα 6,75μ και ο Ταβάρες έριξε την διαφορά στο 76-79. Τα προβλήματα για την Ρεάλ πλήθυναν καθώς 02:36 πριν το φινάλε έμεινε χωρίς τον Καμπάτσο που διέπραξε το 5ο του φάουλ και ο Μήτογλου με ένα τρίποντο - «μαχαιριά» έφερε τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά σε διψήφιο προβάδισμα, στο 76-86. Λίγο αργότερα βγήκε εκτός και ο Πουαργιέ με διαδοχικά φάουλ στον Λεσόρ, ενώ ο σέντερ των «πρασίνων» ήταν όσο εύστοχος χρειαζόταν από την γραμμή της φιλανθρωπίας για να βάλει το «τριφύλλι» στο +12 μόλις δύο λεπτά πριν το τέλος.

Το σκορ έφτασε μέχρι και το +18 για το «τριφύλλι», με το εμφατικό κάρφωμα του Ναν στα 45 δευτερόλεπτα πριν την λήξη, που λειτούργησε σαν «ταφόπλακα» για την Ρεάλ και σαν κερασάκι στην τούρτα για τον πράσινο θρίαμβο. Οι τελευταίες στιγμές ήταν εντελώς διαδικαστικές με το πάρτι του «τριφυλλιού» να έχει στηθεί και το τελικό σκορ να διαμορφώνεται στο 80-95. Ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στην ιστορία του, με το όραμα του Εργκίν Αταμάν να δικαιώνεται και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στην απονομή να στέκεται υπερήφανους για το σύνολο που έχτισε. Οι παίκτες του τριφυλλιού δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους μέσα από χαμόγελα λύτρωσης και δάκρυα συγκίνησης, ενώ στο Βερολίνο, την Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις, οι πράσινοι οπαδοί έχουν ξεχυθεί στους δρόμους!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δεν πρέπει να ανησυχούμε για τα παιδιά μας

Τα 8 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις εάν είσαι στην Αθήνα

Οι νέοι δεν μας έχουν ανάγκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider