Νέες διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Χαμάς την Κυριακή στο Κάιρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Χαμάς την Κυριακή στο Κάιρο
Μια τελευταία προσπάθεια για την επίτευξη μιας παύσης των εχθροπραξιών μετά από σχεδόν έξι μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για μια εκεχειρία θα επαναληφθούν αύριο Κυριακή στο Κάιρο, σε μια τελευταία προσπάθεια για την επίτευξη μιας παύσης των εχθροπραξιών μετά από σχεδόν έξι μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε σήμερα το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera News, επικαλούμενο πηγή ασφαλείας.

Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε στο Reuters ότι το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο αύριο Κυριακή. Ένας αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε ωστόσο στο Reuters ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα αναμένει πρώτα να ακούσει από τους μεσολαβητές του Καΐρου το αποτέλεσμα των συνομιλιών τους με το Ισραήλ.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές ενέτειναν τις διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, για μια παύση έξι εβδομάδων της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 από τους 130 ομήρους που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Το παλαιστινιακό κίνημα επιδιώκει να μετατρέψει οποιαδήποτε συμφωνία σε τερματισμό των μαχών και σε αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ όμως έχει αποκλείσει αυτό το σενάριο, λέγοντας ότι θα ξαναρχίσει τελικά τις προσπάθειες για να διαλύσει τη διακυβέρνηση και τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς.

Η τελευταία θέλει επίσης να επιτραπεί σε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας και τις γύρω περιοχές προς το νότιο τμήμα του θύλακα κατά το πρώτο στάδιο του πολέμου να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι το εβραϊκό κράτος είναι ανοιχτό στο να συζητήσει να επιτρέψει την επιστροφή μόνο "ορισμένων" από τους εκτοπισμένους.

Περισσότεροι από 32.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς. Ο πόλεμος ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, που προκάλεσε τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και την αιχμαλωσία 253 ομήρων, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Το Ισραήλ συνέχισε τους εναέριους και χερσαίους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας χθες Παρασκευή, σκοτώνοντας 82 Παλαιστίνιους μέσα σε 24 ώρες, τόνισε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, καθώς οι μάχες μαίνονταν γύρω από το κεντρικό νοσοκομείο αλ Σίφα της πόλης της Γάζας.

Το υπουργείο της Χαμάς ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις που έθεσαν υπό έλεγχο το νοσοκομείο απέκλεισαν 107 ασθενείς κρατώντας τους χωρίς νερό, ηλεκτρισμό ή φάρμακα για πολλές ημέρες, και οι ισραηλινοί δεν ανταποκρίθηκαν σε καμία έκκληση για απομάκρυνση των ασθενών.

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Ισλαμικός Τζιχάντ τόνισαν ότι οι μαχητές τους συνέχιζαν να πολεμούν τις ισραηλινές δυνάμεις γύρω από το νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας πριν από τον πόλεμο, το οποίο ήταν μια από τις λίγες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που λειτουργούσαν ακόμη και μερικώς στη βόρεια Γάζα πριν από τις τελευταίες μάχες.

Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι δυνάμεις του που επιχειρούσαν στο αλ Σίφα σκότωσαν τρεις ένοπλους διοικητές της Χαμάς μέσα σε δύο κτίρια του νοσοκομείου. Το εβραϊκό κράτος ανέφερε επίσης ότι σκότωσε και συνέλαβε εκατοντάδες ένοπλους της Χαμάς και της Ισλαμικός Τζιχάντ στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επιδρομής του εκεί.

Η Χαμάς και μέλη του ιατρικού προσωπικού αρνήθηκαν την παρουσία ενόπλων εντός των ιατρικών εγκαταστάσεων, κατηγορώντας το Ισραήλ για δολοφονίες και συλλήψεις αμάχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραηλινό πλήγμα σε όχημα που μετέφερε παρατηρητές του ΟΗΕ κοντά στα σύνορα του νότιου Λιβάνου

Οι συνομιλίες ΗΠΑ -Ισραήλ για τη Ράφα θα μπορούσαν να αρχίσουν τη Δευτέρα

ΗΠΑ: Συνεχίζουν να ανεφοδιάζουν με όπλα και πυρομαχικά το Ισραήλ παρά τις διαφωνίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider