Η Σιγκαπούρη επιτρέπει την είσοδο στη χώρα χωρίς διαβατήριο - Αλλά μόνο για λίγους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Σιγκαπούρη επιτρέπει την είσοδο στη χώρα χωρίς διαβατήριο - Αλλά μόνο για λίγους
Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης και οι ξένοι ταξιδιώτες μπορούν να δημιουργήσουν κωδικούς QR μέσω της κυβερνητικής εφαρμογής MyICA για κινητά

Η Σιγκαπούρη πέρυσι έγινε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο, όταν η κυβέρνηση της ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος των βιομετρικών στοιχείων θα αντικαταστήσει τις επαληθεύσεις ταξιδιωτικών εγγράφων στο αεροδρόμιο Changi από το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Όμως, σύμφωνα με το CNBC, η πόλη-κράτος θα καταργήσει τη διέλευση με διαβατήρια σε μια άλλη περιοχή: Στα χερσαία σύνορά της με τη Μαλαισία.

Από την περασμένη Τρίτη, οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο μεταξύ Σιγκαπούρης και Μαλαισίας μπορούν να επιδεικνύουν αυτοπαραγόμενους κωδικούς QR, αντί να επιδεικνύουν τα διαβατήριά τους στα δύο συνοριακά σημεία ελέγχου.

Το νέο μέτρο, που ισχύει για όσους ταξιδεύουν μέσω των σημείων ελέγχου Woodlands και Tuas, θα επισπεύσει την διαδικασία εισόδου «χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια», σύμφωνα με την Αρχή Μετανάστευσης & Σημείων Ελέγχου της Σιγκαπούρης.

Ποιοι είναι επιλέξιμοι

Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης και οι ξένοι ταξιδιώτες μπορούν να δημιουργήσουν κωδικούς QR μέσω της κυβερνητικής εφαρμογής MyICA για κινητά. Μπορούν να δημιουργηθούν ομαδικοί κωδικοί για έως και 10 άτομα, καθώς και για επιβάτες που ταξιδεύουν με το ίδιο αυτοκίνητο.

Όπως ίσχυε και πριν, οι ταξιδιώτες υπόκεινται σε έλεγχο από τους άνδρες της υπηρεσίας συνόρων και μετανάστευσης.

Ωστόσο, η είσοδος με κωδικό QR δεν είναι διαθέσιμη σε δύο ομάδες ταξιδιωτών: Σε όσους εισέρχονται στη Σιγκαπούρη για πρώτη φορά και σε όσους χρησιμοποιούν διαφορετικό διαβατήριο από προηγούμενες επισκέψεις.

Η νέα διαδικασία αναμένεται να μειώσει τον χρόνο διεκπεραίωσης της διαδικασίας κατά περισσότερο από 30% — εξοικονομώντας περίπου 20 δευτερόλεπτα για αυτοκίνητα που ταξιδεύουν με τέσσερις επιβάτες και έως ένα λεπτό για αυτοκίνητα με 10 άτομα, σύμφωνα με τις αρχές.

Ένα από τα πιο πολυσύχναστα συνοριακά περάσματα στον κόσμο

Το σημείο ελέγχου που συνδέει την πόλη Johor Bahru της Μαλαισίας με το Woodlands στη Σιγκαπούρη, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα διεθνή συνοριακά περάσματα στον κόσμο.

Από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου, περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια ταξιδιώτες διέσχισαν τα δύο σημεία ελέγχου της Σιγκαπούρης που συνδέουν το νησί με τη Μαλαισία, σύμφωνα με την Αρχή Μετανάστευσης και Σημείων Ελέγχου.

Στις 8 Μαρτίου - την Παρασκευή που προηγείται του διαλείμματος μιας εβδομάδας για τα δημόσια σχολεία της Σιγκαπούρης - ένας αριθμός ρεκόρ 495.000 ατόμων διέσχισαν τα σημεία ελέγχου Woodlands και Tuas, ξεπερνώντας τους 485.000 ταξιδιώτες που καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 2019.

Η Σιγκαπούρη σχεδιάζει να εφαρμόσει την χρήση κωδικού QR σε περισσότερους ταξιδιώτες που διασχίζουν σημεία ελέγχου, μέσω άλλων τρόπων μεταφοράς σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου

Το πρόγραμμα εισόδου μέσω QR αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών ελέγχου των συνόρων και ασφάλειας στην πόλη-κράτος, για τη διαχείριση του μεγαλύτερου όγκου ταξιδιωτών λόγω της «στενότητας» που προκαλεί το γηράσκον εργατικό δυναμικό της χώρας.

Η είσοδος χωρίς διαβατήριο στο αεροδρόμιο Changi, η οποία βασίζεται σε βιομετρική επαλήθευση, υποβάλλεται σε δοκιμές, δήλωσε στο CNBC Travel εκπρόσωπος του Changi Airport Group. Η ημερομηνία έναρξης αυτού του προγράμματος ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσική επίθεση με πυραύλους εναντίον του Κιέβου - 10 τραυματίες

Γιατί θα συνεχίσει να ανεβαίνει ο χρυσός

Barclays: Έρχονται εκατοντάδες περικοπές θέσεων εργασίας στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider