Ερυθρά Θάλασσα: 2 νεκροί στο ελληνόκτητο πλοίο - Το πρώτο φονικό χτύπημα των Χούθι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερυθρά Θάλασσα: 2 νεκροί στο ελληνόκτητο πλοίο - Το πρώτο φονικό χτύπημα των Χούθι
Τουλάχιστον δύο μέλη του πληρώματος του ελληνικών συμφερόντων εμπορικού πλοίου, True Confidence, έχασαν τη ζωή τους από πυραυλική επίθεση νότια της Υεμένης.

Τελευταία ενημέρωση 20:39

Τουλάχιστον δύο μέλη του πληρώματος του ελληνικών συμφερόντων εμπορικού πλοίου, True Confidence, έχασαν τη ζωή τους από πυραυλική επίθεση νότια της Υεμένης. Οι δύο ναυτικοί είναι τα πρώτα θύματα αφότου οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων στην περιοχή αυτήν, τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Άλλοι έξι ναυτικοί τραυματίστηκαν. Το πλήρωμα εγκατέλειψε το σκάφος, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο. Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 23 άτομα, 20 ναυτικοί και τρεις ένοπλοι φρουροί. Οι 15 από αυτούς κατάγονταν από τις Φιλιππίνες, τέσσερις από το Βιετνάμ, δύο από τη Σρι Λάνκα, ένας από την Ινδία και ένας από το Νεπάλ.

Λίγο νωρίτερα οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη, αναφέροντας ότι έπληξαν το True Confidence με πυραύλους, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. «Η επιχείρηση έγινε αφού το πλήρωμα αγνόησε τα προειδοποιητικά μηνύματα από τις ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σαρέα, σε ομιλία του στην τηλεόραση.

Το True Confidence ανήκει στην καταχωρημένη στη Λιβερία εταιρία True Confidence Shipping και διαχειρίστρια είναι η εταιρεία Third January Maritime με έδρα τον Πειραιά, ανέφεραν οι εταιρείες στην κοινή ανακοίνωσή τους, διευκρινίζοντας πως το πλοίο δεν έχει σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μαχητές Χούθι στην Υεμένη έχουν εξαπολύσει κατ΄επανάληψη μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους εναντίον διεθνών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου, λέγοντας πως ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους που αντιτίθενται στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι αντάρτες της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν ξεκινήσει τα πλήγματα από τον Νοέμβριο και αποδεικνύονται μια εξαιρετικά επικίνδυνη «ασύμμετρη» δύναμη. Παρά τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι Χούθι διατηρούν την ικανότητά τους για επιθέσεις, έχοντας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια ναυτιλία και το εμπόριο. Σημειώνεται πως στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναπτυχθεί και ευρωπαϊκές δυνάμεις – μεταξύ των οποίων και η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider